Αγορές

Εντείνονται οι πιέσεις στο χρηματιστήριο


Χαμηλό βαρομετρικό διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο και το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη διορθωτική κίνηση, που ροκανίζει τα -υψηλά μέχρι στιγμής - κέρδη της φετινής χρονιάς.

Εξαιρετικά αβέβαιες οι βραχυχρόνιες προοπτικές, αν και θεωρείται πλέον πολύ πιθανή μία ισχυρή ανοδική αντίδραση, που θα ανακόψει την πτώση και θα αναθερμάνει επενδυτικές προσδοκίες.

Αρνητική η επίδραση από τις διεθνείς αγορές, καθώς οι ευρωπαϊκοί και οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται σήμρα σε τροχιά διολίσθησης.
Καταγράφοντας απώλειες στις  5 από τις 6 τελευταίες συνεδριάσεις, ο τραπεζικός δείκτης του ΧΑ χάνει σ’ αυτό το διάστημα 9%, ενώ ο ΓΔ σημειώνει πτώση 4,5%.
 Η αγορά βρίσκεται λοιπόν σε φάση διόρθωσης, αποκτώντας καθοδική δυναμική. Αποχρών λόγος γι αυτή την πτώση δεν υπάρχει. Χρηματιστηριακοί παράγοντες την αποδίδουν σε δύο παράγοντες:

  1. Στο γενικότερο «γκριζάρισμα» του οικονομικού και πολιτικού κλίματος που σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
  2.  Στο γεγονός ότι στο ΧΑ τα ετήσια κέρδη είναι πολύ μεγάλα και αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, ενώ οι τιμές βασικών μετοχών δεν μπορούν να θεωρηθούν «ευκαιρία» για νέες τοποθετήσεις

 Στηρίξεις και στόχοι

Αναλυτές εκτιμούν ότι η διορθωτική κίνηση μπορεί να ανακοπεί στις 860 μονάδες, ή να ολοκληρωθεί στις 853-855.  Θα μεσολαβήσει πιθανότατα μια τεχνική ανοδική αντίδραση, που θα βελτιώσει πρόσκαιρα το κλίμα και θα αναθερμάνει προσδοκίες.

Το πρώτο ζητούμενο είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ πάνω από αυτές τις περιοχές στήριξης. Μάξιμουμ στόχος πριν από το κλείσιμο των Παραγώγων τη μεθεπόμενη Παρασκευή, είναι η επάνοδος  στην περιοχή των 875-880 μονάδων.

Μετοχές και δείκτες

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 863,77 μονάδες με απώλειες 1,08%, κινούμενος στο κόκκινο από την αρχή της συνεδρίασης, χωρίς να σημειωθεί ουσιαστική ανοδική αντίδραση.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,93%, κλείνοντας στις 2.174,66 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,36%, τερματίζοντας κοντά στα χαμηλά ημέρας. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου, πλην Τρ. Ελλάδος (+0,7%).   Πειραιώς -2,5%, Εθνική και Eurobank -2,4%, Alpha -2,3%, Attica -1,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνο 5 μετοχές διατήρησαν θετικό πρόσημο: Lamda +1%, ΕΧΑΕ +0,6%, Motor Oil και Coca-Cola +0,3%, ΟΤΕ +0,2%.
 Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3,8%, Βιοχάλκο -2,7%,  Φουρλής -2,3%, Τιτάν   και Σαράντης -2%,  Μυτιληναίος -1,6%.
 Στα mid caps με θετικό πρόσημο μόνο ο Νηρέας (+2,8%) και η Κρι-Κρι (+0,4%). Στον αντίποδα MLS -7,5%, Asco -4,8%, Iντρακάτ -4,7%, Αβαξ -3,4%, Intracom -3%.

Διαβάστε επίσης