Αγορές

Εν αναμονή αντίδρασης στο χρηματιστήριο – Συνεχίζονται οι απώλειες


Συνεχίζεται το ροκάνισμα των  μεγάλων κερδών της φετινής τροχιάς στο χρηματιστήριο και το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται. Σε καθοδική τροχιά κινούνται και σήμερα όλοι οι δείκτες που βρίσκεται σε φάση διόρθωσης, διολισθαίνοντας όλο και πιο χαμηλά, χωρίς να έχει εκδηλωθεί η παραμικρή ανοδική αντίδραση στην πρώτη μιάμιση ώρα συνεδρίασης. Βελτίωση της εικόνας στο ταμπλό αναμένεται τις επόμενες ώρες.
Καταγράφοντας απώλειες στις  5 από τις 6 τελευταίες συνεδριάσεις, ο τραπεζικός δείκτης χάνει σ’ αυτό το διάστημα 8%, ενώ ο ΓΔ σημειώνει πτώση 4%.
 Η αγορά βρίσκεται λοιπόν σε φάση διόρθωσης, αποκτώντας καθοδική δυναμική. Αποχρών λόγος γι αυτή την πτώση δεν υπάρχει. Χρηματιστηριακοί παράγοντες την αποδίδουν σε δύο παράγοντες:

  1. Στο γενικότερο «γκριζάρισμα» του οικονομικού και πολιτικού κλίματος που σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
  2.  Στο γεγονός ότι στο ΧΑ τα ετήσια κέρδη είναι πολύ μεγάλα και αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, ενώ οι τιμές βασικών μετοχών δεν μπορούν να θεωρηθούν «ευκαιρία» για νέες τοποθετήσεις

 Στηρίξεις και στόχοι

Αναλυτές εκτιμούν ότι η διορθωτική κίνηση μπορεί να ανακοπεί στις 860 μονάδες, ή να ολοκληρωθεί στις 853-855.  Θα μεσολαβήσει πιθανότατα μια τεχνική ανοδική αντίδραση, που θα βελτιώσει πρόσκαιρα το κλίμα και θα αναθερμάνει προσδοκίες.

Το πρώτο ζητούμενο είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ πάνω από αυτές τις περιοχές στήριξης. Μάξιμουμ στόχος σ’ αυτή τη χρονική περίοδο – και πριν από το κλείσιμο των Παραγώγων τη μεθεπόμενη Παρασκευή,, είναι η επάνοδος  στην περιοχή των 875-880 μονάδων.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 864,3 μονάδες με απώλειες 1% και βρίσκεται στα χαμηλά ημέρας. Αναλυτές εκτιμούν ότι  σ’ αυτά τα επίπεδα μπορεί να εκδηλωθεί ανοδική αντίδραση.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,075%, στις 2.179 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,35%, έχοντας σημειώσει χαμηλό ημέρας -1,93%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Εθνική και Πειραιώς -2%, Attica -1,8%,  Eurobank και Alpha -1,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνο 4 μετοχές διατηρούν θετικό πρόσημο: Motor Oil +0,6%, Coca-Cola και Lamda +0,4%, Ελλάκτωρ +0,2%.
 Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3%, Βιοχάλκο και ΑΔΜΗΕ -2,4%, Μυτιληναίος -2,1%,  Σαράντης, ΟΛΠ και Φουρλής -1,8%.
 Στα mid caps  ενισχύεται μόνον ο Νηρέας (+2,8%). Στον αντίποδα MIG και Ιντρακάτ -3,4%, Κέκροψ -3,3%, Intracom και Αβαξ -3%.

Διαβάστε επίσης