Διεθνή

Eνιαίο μέτωπο G7 για να αποτραπεί μια κρίση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία


Διπλωμάτης των ΗΠΑ θα ταξιδέψει στις δύο χώρες

Η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) επιχείρησε να αποτρέψει τη Ρωσία από το να εισβάλει στην Ουκρανία, συμπτύσσοντας ενιαίο μέτωπο για να προειδοποιήσει για τις σοβαρές συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη εισβολή και καλώντας τη Μόσχα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Υπό την προεδρία της Βρετανής Λιζ Τρας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά συναντήθηκαν στο Λίβερπουλ της βόρειας Αγγλίας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τις συνομιλίες "εντατικές" και είπε πως υπάρχει ακόμη ο δρόμος της διπλωματίας για αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία.

"Αν (η Ρωσία) επιλέξει να μην ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, θα υπάρξουν μαζικές συνέπειες και σοβαρό κόστος ως απόκριση, και η G7 είναι απολύτως ενωμένη σε αυτό", είπε."Το είδος του κόστους για το οποίο μιλάμε έχει σχεδιαστεί για να τεθεί σε εφαρμογή πολύ πολύ γρήγορα."

Μιλώντας κατά την εναρκτήρια συνεδρία των συνομιλιών, η Βρετανή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας κάλεσε την G7 να μιλάει με μία φωνή.

"Πρέπει να αμυνθούμε απέναντι στις αυξανόμενες απειλές από εχθρικούς παράγοντες και πρέπει να ενωθούμε σθεναρά για να αντιμετωπίσουμε τους επιτιθέμενους που επιδιώκουν να ελέγξουν τα όρια της ελευθερίας και της δημοκρατίας", δήλωσε κατά την έναρξη της συνάντησης.

Η Ουκρανία είναι στο κέντρο μιας κρίσης στις σχέσεις Ανατολής και Δύσης καθώς κατηγορεί τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες προετοιμάζοντας ενδεχομένως μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει οποιαδήποτε επίθεση και κατηγορεί την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, και λέει ότι χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας για τη δική της προστασία.

"Πρέπε να κάνουμε κάθε κίνηση για την επιστροφή στον διάλογο", δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στους δημοσιογράφους. Η Γερμανία αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της G7 από τη Βρετανία το επόμενο έτος.

Οι υπουργοί έφθασαν στο Μουσείο του Λίβερπουλ όπου τους υποδέχθηκε μια μπάντα με χάλκινα που έπαιζε χριστουγεννιάτικα κάλαντα, προτού ξεκινήσουν τις κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις που θα καλύψουν θέματα χρηματοδότησης της ανάπτυξης, γεωπολιτικής και ασφάλειας. Αργότερα έφυγαν από εκεί για να δουν τη μουσική κληρονομιά της χώρας σε μια έκθεση για την ιστορία των Μπιτλς.

Η Βρετανία καλεί τα μέλη της G7 να είναι πιο έντονα στην προάσπιση "του ελεύθερου κόσμου", όπως τον αποκαλεί, και οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών αναμένεται να εκδοθεί αύριο.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία συναντήθηκαν αργά χθες για να συζητήσουν πως θα προχωρήσουν με το Ιράν μετά την επανάληψη των συνομιλιών στη Βιέννη για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Η αυριανή δήλωση αναμένεται να περιλαμβάνει μια κοινή έκκληση στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του και να αδράξει την ευκαιρία για αναβίωση της πολυμερούς συμφωνίας βάσει της οποίας το Ιράν περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων.

Διπλωμάτης των ΗΠΑ θα ταξιδέψει στην Ουκρανία και τη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν την πλέον υψηλόβαθμη διπλωμάτη τους για ευρωπαϊκές υποθέσεις στη Ρωσία και στην Ουκρανία προκειμένου να συζητήσει τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας και να επαναλάβει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην κυριαρχία της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις δρ Κάρεν Ντόνφριντ θα ταξιδέψει στο Κίεβο και στη Μόσχα στις 13-15 Δεκεμβρίου προκειμένου να συναντηθεί με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους για να συζητήσει τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας και να ενισχύσει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"[Η Ντόνφριντ] θα τονίσει ότι μπορούμε να επιτύχουμε διπλωματική πρόοδο για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο Ντονμπάς μέσω της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ".

Οι συμφωνίες αυτές, που επιτεύχθηκαν το 2015 προκειμένου να θέσουν τέλος στον πόλεμο που είχε ξεσπάσει ένα χρόνο νωρίτερα σε αυτή την ουκρανική περιοχή ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και φιλορώσους αυτονομιστές, δεν τηρήθηκαν ποτέ στην πραγματικότητα.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, οι Ευρωπαίοι και η Ουκρανία κατηγορούν τις τελευταίες εβδομάδες τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα για μια ενδεχόμενη εισβολή στη γειτονική χώρα -- κάτι που διαψεύδει το Κρεμλίνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε βιντεοδιάσκεψη την Τρίτη με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και απείλησε τη Μόσχα με την επιβολή κυρώσεων χωρίς προηγούμενο σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του Κιέβου.

Παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, που παραμένουν μεγάλες, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να αναθέσουν στις ομάδες τους να συναντηθούν για να δουν αν είναι δυνατή μια διπλωματική αποκλιμάκωση. Η επίσκεψη της Κάρεν Ντόνφριντ θα είναι ως εκ τούτου το πρώτο στάδιο αυτής της διπλωματικής διαδικασίας.

Η Ουάσινγκτον δηλώνει πως η λύση περνάει μέσα από την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και προτείνει τη μεσολάβησή της. Αυτή, όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του, γίνεται σε υποστήριξη του "Σχήματος της Νορμανδίας" που προήδρευσε της υπογραφής των συνομιλιών και της παρακολούθησής τους μέχρι σήμερα και αποτελείται από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Γαλλία αλλά όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης θα μεταβεί στη συνέχεια στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαβουλευθεί με τους Ευρωπαίους συμμάχους και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις