Ελλάδα

Ενεργοποιείται η αναστολή εργασίας, δίδεται αποζημίωση ειδικού σκοπού – Ποιους αφορούν τα νέα μέτρα


Η προστασία των θέσεων εργασίας στην εστίαση και στη διασκέδαση-ψυχαγωγία αποτελεί τον βασικό άξονα των νέων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη συγκράτηση των συνεπειών της πανδημίας και τη στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων. Από το νέο πλέγμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων, ξεχωρίζει ασφαλώς η ενεργοποίηση του μέτρου της αναστολής εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, κατά την κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού,  επισφραγίστηκε η επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ενώ στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα συναρμόδεια υπουργεία, περιγράφεται όλο το «πακέτο» μέτρων που θα εφαρμοστεί για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Αρχικώς, ενεργοποιείται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) για τον Ιανουάριο 2022 σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί, μέχρι και τις 30/12/2021, από επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας, βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική, κέντρα διασκέδασης, κ.ά.). Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα προαναγγέλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" από 1η Ιανουαρίου 2022 έως 10 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 23.59.00. Επισημαίνεται ότι απαγορεύονται οι απολύσεις για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου και για όσο χρόνο αυτό διαρκεί.
 
Επίσης χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022, μετά από υποβολή μονομερών δηλώσεων για καλλιτέχνες που έχουν δηλωθεί στο μητρώο καλλιτεχνών, μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021, με την ειδικότητα του μουσικού και συναφών ειδικοτήτων.
 
Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό από χθες, επεκτείνεται το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ", (που αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας), έως και την 31η Μαρτίου 2022, για εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης, κατά την 31η Οκτωβρίου 2021. Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει τον χρόνο του εργαζομένου έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσης εργασίας. Για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, το 60% της αμοιβής του καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στη "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ", δεν επιτρέπεται να απολυθεί.

Τηλεργασία και κυλιόμενο ωράριο 

Σε όσες περιπτώσεις καθίσταται δυνατό από τη φύση της εργασίας (π.χ. τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες), εφαρμόζεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας έως και το 50% των εργαζομένων τους. Η τοποθέτηση εργαζομένων σε καθεστώς τηλεργασίας προαναγγέλλεται στο Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ". Για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου θα ισχύσουν αυτά που ίσχυσαν σε προηγούμενες περιόδους εφαρμογής του.
 
Ακόμη εφαρμόζεται κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει εξειδίκευση, μετά τις αναγκαίες συνεννοήσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Αύξηση κατώτατου μισθού και έναρξη προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» από 1η  Ιανουαρίου

Υπενθυμίζεται ότι, από 1/1/2022, ισχύει ο κατώτατος μισθός, μετά την αύξηση του 2%, που αποφασίστηκε. Ισχύουν επίσης οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη νέα διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού που θα οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Επιπρόσθετα, από 1/1/2022, τίθεται σε εφαρμογή για νέους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία το πρόγραμμα "Πρώτο Ένσημο" για την πρώτη ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν το πρόγραμμα, κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που δημιουργείται και εντάσσεται στο "Πρώτο Ένσημο", επιδοτείται για χρονικό διάστημα έξι μηνών με 1.200 ευρώ συνολικά, αν πρόκειται για θέση πλήρους απασχόλησης και για 600 ευρώ συνολικά, αν πρόκειται για θέση μερικής απασχόλησης, με το ποσό να ισοκατανέμεται μεταξύ επιχείρησης και νεοπροσλαμβανομένου. 

Έτσι, κινητροδοτούνται αφενός μεν οι νέοι να αναζητήσουν την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τους προσλάβει, για να λάβουν την επιδότηση αφετέρου δε οι εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς θα μειώνεται το μισθολογικό κόστος».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα