Οικονομία

Ενεργειακή ακρίβεια: Μέτρα για όλο το 2022 – Πώς θα χρηματοδοτηθεί το εθνικό σχέδιο


Ενώ η κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση κατά της ενεργειακής ακρίβεια δεν… αχνοφαίνεται, καθώς δεν προέκυψε συγκεκριμένη απόφαση-κατεύθυνση από τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, η κυβέρνηση επισπεύδει τις ανακοινώσεις για το πλέγμα μέτρων που αφορούν κυρίως το ενεργειακό κόστος, αλλά και τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και αγαθά.

Με την κοινωνική δυσαρέσκεια να γιγαντώνεται εξαιτίας των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος και να εκφράζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με αρνητικό τρόπο για την κυβέρνηση, η τελευταία είναι έτοιμη να εφαρμόσει το εθνικό σχέδιο για τη ενεργειακή ακρίβεια. Το σχέδιο παρεμβάσεων το οποίο έχει ως αφετηρία εφαρμογής τον Ιούνιο, δεν θα διαρκέσει μερικούς μήνες, αλλά θα καλύψει όλο το υπόλοιπο του 2022, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Προμετωπίδα του σχεδίου είναι η αναχαίτιση του ενεργειακού κόστους, μέσω της εφαρμογής πλαφόν στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.  Επίσης οι παρεμβάσεις θα αφορούν και εκείνους που έχουν υψηλότερες καταναλώσεις, οριζόντια, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων. Στο ερώτημα του «ενός εκατομμυρίου», για το πώς δηλαδή θα χρηματοδοτηθεί το εν λόγω εθνικό σχέδιο και το πλέγμα παρεμβάσεων, ο υπουργός Οικονομικών, σημείωσε πως θα γίνει με διττό τρόπο. Πρώτον μέσω του δημοσιονομικού χώρου που εξασφαλίζεται από την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού το α’ τρίμηνο του 2022 και δεύτερον από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Ηδη, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΥΠΟΙΚ έχει «δεσμεύσει» μέτρα 4,3 διs.ευρώ για φέτος, για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά, ο υπουργός Οικονομικών άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα είναι αναδρομική η ισχύς για τα υπερκέρδη των εταιριών ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, δεν απέκλεισε αύξηση των επιτοκίων και είπε πως είναι πιθανό να αυξηθεί το κόστος δανεισμού της χώρας. Ερωτηθείς εάν θα δοθεί παράταση στην επιστρεπτέα προκαταβολή απάντησε πως «αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε αυτό το σημείο».

Τέλος ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως μέχρι τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς στόχος είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

Δεύτερη επιταγή ακρίβειας

Για την στήριξη των πολιτών απέναντι στις ανατιμήσεις, η κυβερνητική στρατηγική ακολουθεί δύο άξονες: ο πρώτος σχετίζεται με την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, όπως έγινε στην πρόσφατη περίπτωση του κατώτατου μισθού. Επίσης, υπάρχει η σκέψη που κερδίζει συνεχώς έδαφος, για την καταβολή μιας δεύτερης επιταγής ακρίβειας, προκειμένου να στηριχθούν οι ευπαθείς και οικονομικά αδύναμες ομάδες. Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να «ρίξει» στη μάχη κατά της ακρίβειας το εν λόγω επίδομα των 200 ευρώ, προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. 

Αυτό θα συμβεί εφόσον οι ανατιμήσεις βασικών προϊόντων και αγαθών δεν κοπάσουν και καταστεί αναγκαία νέα κυβερνητική παρέμβαση.

Να θυμίσουμε ότι το Πάσχα το επίδομα έλαβαν οι εξής κατηγορίες: 

  • Χαμηλοσυνταξιούχοι
  • Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Άτομα με αναπηρία
  • Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα

Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με τις παρεμβάσεις στην αγορά και δη στη μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως το ψωμί, το γάλα, το κρέας. Στην παρούσα φάση, πάντως, το δεύτερο σενάριο δεν συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες εφαρμογής και αυτή θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει το ΥΠΟΙΚ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα