Οικονομία

Ακρίβεια και ρεύμα «στοιχειώνουν» την κυβέρνηση – Επισπεύδονται τα μέτρα στήριξης


Εντός του τρέχοντος μηνός οι ανακοινώσεις για τις παρεμβάσεις στην ενέργεια - Πώς θα στηριχτούν οι πολίτες απέναντι στις ανατιμήσεις

Υπό το βάρος της κοινωνικής δυσαρέσκειας για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος που πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση επισπεύδει τις ανακοινώσεις για το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας. Εντός του Μαΐου θα γνωστοποιηθεί το κυβερνητικό πλάνο για τον φραγμό στην ανεξέλεγκτη αύξηση των ενεργειακών τιμολογίων και εντός του Ιουνίου, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα υλοποιηθεί.

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας αποτελεί τη δεδομένη στιγμή τη μέγιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία όμως επεξεργάζεται σχέδια επί χάρτου για την αναχαίτιση των συνεχών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, που επιβαρύνουν ιδιαιτέρως το «πορτοφόλι» του καταναλωτή. Θεωρείται, μάλιστα, σχεδόν βέβαιο, ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν, πιθανόν με μεγαλύτερη σφοδρότητα, στο άμεσο μέλλον, καθότι ο πληθωρισμός κατά τον Απρίλιο αναμένεται να ξεπεράσει το «φράγμα» του διψήφιου ποσοστού και ενδεχομένως να αγγίξει το 11%.

Προμήνυμα για τη νέα έκρηξη της ακρίβειας, αποτελεί εκτίναξη των τιμών χονδρικής των εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων, οι οποίες αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 46,2%! Οι τιμές χονδρικής μεταφέρονται στην κατανάλωση με κάποια καθυστέρηση και επηρεάζουν τις τιμές λιανικής για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο ενεργειακό μέτωπο, τώρα, σημείο αναφοράς των σχεδίων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. Αυτή θα έχει ως στόχο την αποκλιμάκωση του χονδρεμπορικού κόστους και ακολούθως τη θετική επίδραση στα λιανικά τιμολόγια, τα οποία και θα μειωθούν.

Ένα από τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Ενέργειας, προβλέπει να επιδοτηθεί πλήρως ή σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και για κάποιους μήνες το κόστος αγοράς φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας, ίσως και της βιομηχανίας. Επίσης υπό εξέταση βρίσκεται και η πρόταση για επιβολή εθνικού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Σ’ ό,τι αφορά την επιδότηση των ενεργειακών τιμολογίων, για τον Μάιο δεν προβλέπονται διαφοροποιήσεις και μεταβολές, σε σχέση με το «καθεστώς» που ίσχυσε τον Απρίλιο

Δεύτερη επιταγή ακρίβειας

Για την στήριξη των πολιτών απέναντι στις ανατιμήσεις, η κυβερνητική στρατηγική ακολουθεί δύο άξονες: ο πρώτος σχετίζεται με την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, όπως έγινε στην πρόσφατη περίπτωση του κατώτατου μισθού. Επίσης, υπάρχει η σκέψη που κερδίζει συνεχώς έδαφος, για την καταβολή μιας δεύτερης επιταγής ακρίβειας, προκειμένου να στηριχθούν οι ευπαθείς και οικονομικά αδύναμες ομάδες. Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να «ρίξει» στη μάχη κατά της ακρίβειας το εν λόγω επίδομα των 200 ευρώ, προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. 

Αυτό θα συμβεί εφόσον οι ανατιμήσεις βασικών προϊόντων και αγαθών δεν κοπάσουν και καταστεί αναγκαία νέα κυβερνητική παρέμβαση.

Να θυμίσουμε ότι το Πάσχα το επίδομα έλαβαν οι εξής κατηγορίες: 

  1. Χαμηλοσυνταξιούχοι
  2. Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  3. Άτομα με αναπηρία
  4. Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα

Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με τις παρεμβάσεις στην αγορά και δη στη μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως το ψωμί, το γάλα, το κρέας. Στην παρούσα φάση, πάντως, το δεύτερο σενάριο δεν συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες εφαρμογής και αυτή θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει το ΥΠΟΙΚ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα