Ελλάδα

«Τσουχτερό» το ρεύμα και πριν το πόλεμο - Κόστος ρεκόρ για τις επιχειρήσεις


Αποκαλυπτικά στοιχεία της Eurostat για τα ενεργειακά τιμολόγια στην Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2021

Το αφήγημα περί εκτόξευσης των τιμών στα ενεργειακά τιμολόγια στη χώρα μας, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, «μπάζει νερά». Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αποκαλύπτουν ότι η λιανική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα για τις εγχώριες επιχειρήσεις σημείωσε πανευρωπαϊκό ρεκόρ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, δηλαδή πολύ πριν τα ρωσικά τανκ εισβάλουν στην Ουκρανία.

Tα στοιχεία της Eurostat είναι εξόχως διαφωτιστικά: οι ελληνικές επιχειρήσεις (αφορά λιανικά τιμολόγια μη οικιακών καταναλωτών) ήρθαν αντιμέτωπες με τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στη λιανική τιμή, το β’ εξάμηνο του 2021, με τη Βουλγαρία να έχει τα πρωτεία. Σε απόλυτους αριθμούς… κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, όμως, είχαν το θλιβερό προνόμιο να βρίσκονται στην πρώτη θέση σ’ όλη την Ευρώπη.

Σ’ ό,τι αφορά στα ελληνικά νοικοκυριά, το κόστος στο β΄ εξάμηνο του 2021 ήταν στα 0,1974 ευρώ έναντι 0,2369 του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 0,1680 και 0,2203 ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2021 και 0,1641 και 0,2153 ένα χρόνο νωρίτερα. Για το εν λόγω διάστημα, ωστόσο, η Ελλάδα κατέγραψε την έβδομη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. με 20,3%, σημαντικά υψηλότερη από το μέσο ευρωπαϊκό όρο που κινήθηκε στο 12%. 

Πίνακας με το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις

Όλα αυτά πριν ξεσπάσει η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, που ομολογουμένως λειτούργησε ως επιταχυντής πρόσθετης επιβάρυνσης και δυσμενών εξελίξεων, για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και εν γένει την αγορά ενέργειας. Ουδείς, άλλωστε, μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο, ωστόσο, ο πόλεμος δεν αποτελεί να αποτελεί το άλλοθι, τον μανδύα πίσω από τον οποίο θα καλύπτονται παθογένειες και ενδεχομένως κακοί χειρισμοί, που οδηγούν στα εν λόγω αποτελέσματα.

Οι επιχειρηματικοί φορείς και εκπρόσωποι κλάδων «κραυγάζουν» εδώ και πολλούς μήνες, για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τα ενεργειακά τιμολόγια. Όχι αδίκως, όπως αποδεικνύεται διότι το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί, θέτει ζήτημα βιωσιμότητας σε πλείστες επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με «φουσκωμένους» λογαριασμούς. Διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως οι διακανονισμοί έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο τετράμηνο, απόρροια της αδυναμίας των πολιτών να εξοφλήσουν άμεσα τα μεγάλα ποσά, που σε πλείστες περιπτώσεις προκαλούν ίλιγγο. Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές καταφεύγουν στη λύση του διακανονισμού, χωρίς βεβαίως αυτή να εξασφαλίζει την πλήρη απόδοση των οφειλομένων, καθώς όπως προαναφέρθηκε πρόκειται για λογαριασμούς χιλιάδων ευρώ, είτε αυτοί αφορούν νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις

Η κυβέρνηση, υπό την πίεση της κοινωνικής δυσαρέσκειας για την ενεργειακή ακρίβεια και όχι μόνο, επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, προκειμένου να καταλήξει σε εφικτές λύσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, έχει ξεκινήσει δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να εξασφαλίσει έγκριση της παρέμβασης στην αγορά, ακολουθώντας τα βήματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει με τα μέτρα που θα λάβει να επαναφέρει τη μέση τιμή της λιανικής στο επίπεδο των 0,15 ευρώ, όπου βρισκόταν το α' εξάμηνο του 2021, με μια μείωση της τάξεως του 40% σε σχέση με τα επίπεδα τιμών των αρχών του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα