Οικονομία

Ένας «μικρός Σόιμπλε» στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ – Τι αντίκτυπο θα έχει για την Ελλάδα


Υπέρμαχος της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, πολέμιος της αμοιβαιοποίησης του χρέους

Το δόγμα Σόιμπλε που κυριάρχησε στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, διαμόρφωσε την οικονομικό-πολιτική ταυτότητα της Γερμανίας και επιβλήθηκε με σκληρό τρόπο σε χώρες όπως η Ελλάδα, είναι πιθανόν να αναζωπυρωθεί στο Βερολίνο. Η πιθανολογούμενη ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος είναι θιασώτης του δόγματος Σόιμπλε, δεν θα αποτελέσει χαρμόσυνο νέο για την Αθήνα.

Τα γερμανικά ΜΜΕ χρίζουν τον επικεφαλής του FPD ως το μεγάλο φαβορί για να αναλάβει τον θώκο του υπουργείο Οικονομικών. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης και νικητής των πρόσφατων εκλογών, σοσιαλιστής Ολαφ Σολτς, έχει κατ’ επανάληψη προβάλει τις αντιρρήσεις του, σε μια σειρά από προτάσεις που προκρίνει ο Λίντνερ, όπως η επιστροφή της χώρας σε καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας και παράλληλα αύξηση των φοροαπαλλαγών. Για λόγους, όμως, πολιτικών ισορροπιών εντός του νέου κυβερνητικού συνασπισμού που σχηματίζεται, με τη συμμετοχή των νικητών Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και των Πράσινων, ο Σολτς είναι πιθανόν να κάνει ένα βήμα πίσω, προσφέροντας το νευραλγικό υπουργείο Οικονομικών στον Κρίστιαν Λίντνερ.

Εάν τελικώς επιβεβαιωθεί αυτό το επικρατέστερο σενάριο, η Γερμανία θα υιοθετήσει εκ νέου στον πυρήνα της οικονομικής της θεώρησης για τη λειτουργία της Ευρωζώνης, το περίφημο δόγμα Σόιμπλε. Θεωρείται σίγουρο ότι ο Κρίστιαν Λίντνερ θα επαναφέρει το ζήτημα της μείωσης της χρέους της Ευρωζώνης, την εφαρμογή αυστηρών δημοσιονομικών-νομισματικών κανόνων και ενίοτε τη τιμωρία των απείθαρχων. Προφανώς και η συζήτηση για τις αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που επιζητούν κυρίως οι χώρες του Νότου με επικεφαλής τη Γαλλία, θα παραπεμφθεί στις καλένδες από τη Γερμανία.

Ελέω κυρίως της πανδημίας και των τεράστιων πληγών που αυτή άνοιξε στην Ευρώπη, η Μέρκελ και ο Ολαφ Σολτς ως υπουργός Οικονομικών, συναίνεσαν στη χαλάρωση της δημοσιονομικής λιτότητας. Έκαναν βήματα προς τον κοινό δανεισμό εντός της Ε.Ε. και κυρίως «επέτρεψαν» τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων εργαλείων χρηματοδότησης, προς ενίσχυση των πληγεισών χωρών. Οι εν λόγω πολιτικές,  σημαντικές για την πορεία ανάκαμψης της Ελλάδας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, τίθενται εν αμφιβόλω με τον Λίντνερ στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος τάσσεται ανοικτά κατά  της αμοιβαιοποίησης του χρέους στην Ευρώπη.

Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε ρότα ανάκαμψης, εκμεταλλευόμενη τις ευνοϊκές διατάξεις τη ρήτρας διαφυγής και την πρόσκαιρη δημοσιονομική ευελιξία, ο Κρίστιαν Λίντνερ υπόσχεται, για την ακρίβεια δεσμεύεται να τα αλλάξει όλα, τινάζοντας επί της ουσίας στον αέρα όλο τον προγραμματισμό, όχι μόνο της Αθήνας αλλά και άλλων χωρών. Επιμένει μάλιστα, τόσο προεκλογικά, αλλά και τώρα, ενόσω συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, πως η Ευρώπη πρέπει να επανέλθει ταχέως στην πιστή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και στους αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Έρχεται, λοιπόν, με άγριες διαθέσεις απέναντι στους ευρωπαίους του Νότου και φυσικά τους «απείθαρχους» Ελληνες, που τόσο ταλαιπώρησαν το πολιτικό του «ίνδαλμα», τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε…

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα