Πολιτική

Λίντνερ: Η Ελλάδα σέρνει από τη μύτη την Γερμανία


Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος (είναι από το 2013) με ποσοστό 91% σττο συνέδριο του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP), το οποίο έγινε στο Βερολίνο,σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk / DLF) ζήτησε κούρεμα χρέους και Grexit. Παράλληλα Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι σέρνει από τη μύτη τη Γερμανία και την Ευρώπη, και αμφισβήτησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. 

Ο κ. Λίντερ, επισημαίνει πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ για να πάρει επιδοτήσεις για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ενώ ζητά αλλαγή στρατηγικής, «κάτι που ο Σόιμπλε εν μέρει αφήνει να διαφανεί, αλλά τον αφήνει η Μέρκελ στα κρύα του λουτρού», σχολίασε. Ως προς την Τουρκία ζητά διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, απέναντι στη Ρωσία σκληρή γραμμή και εφιστά την προσοχή σε εκείνους που διακατέχονται από αντιαμερικανισμό μετά την εκλογή Τραμπ. Στο προεκλογικό πρόγραμμα του FDP γίνεται λόγος για συντεταγμένο δικαίωμα μετανάστευσης, που θα πρέπει να κωδικοποιηθεί κατά το δυνατόν σε μεταναστευτική νομοθεσία με ειδικό καθεστώς για τους πρόσφυγες πολέμου.

 Το Φιλελεύθερο κόμμα δεν εκπροσωπείται στην παρούσα ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag), αλλά έχει πιθανότητες να ξαναμπεί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αφού τα προγνωστικά του δίνουν ένα σταθερό ποσοστό πάνω από το 5%, που είναι και το όριο εισόδου. Αν το καταφέρει ενδέχεται να γίνει εταίρος στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού η οποία, πάντα κατά τις δημοσκοπήσεις, θα καταστεί και πάλι αναγκαία μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Στη νυν κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού καταλογίζει ότι «κοιμήθηκε» τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ζητά ριζική αλλαγή προσέγγισης στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής. Το FDP πιστεύει ότι από την ανάπτυξη και την ευημερία δεν πρέπει να ευνοείται μόνο το κράτος, αλλά αυτήν τη φορά αποφεύγει να δώσει μεγάλες υποσχέσεις, όπως είχε κάνει στις προηγούμενες εκλογές, για φορολογικές ελαφρύνσεις. Το κέντρο βάρους πέφτει σε θέματα όπως η παιδεία και η ψηφιακή τεχνολογία, προτείνει μάλιστα να δημιουργηθεί και σχετικό υπουργείο.

Ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) εμφανίστηκε με άσπρο φανελάκι σε προεκλογικό βίντεο, το οποίο έγινε viral μέσα σε λίγες μέρες. Την ίδια επιτυχία επιδιώκει και για το κόμμα του στις επόμενες εκλογές. Πότε με σκούρο κομψό κουστουμάκι, πότε με απλό άσπρο φανελάκι, πότε αποκαμωμένος με γένια τριών ημερών, πότε να ξυρίζεται μπροστά στο καθρέφτη του για την επόμενη μεγάλη εκλογική μάχη, ο Κρίστιαν Λίντνερ χρησιμοποιεί την τεχνική του ασπρόμαυρου βίντεο για να επιστρέψει στον πολύχρωμο κόσμο του Βερολίνου. Στο πρόσωπο του Λίντνερ, όπως φαίνεται και στο βιντεάκι, χτίζεται και η προεκλογική εικόνα του κόμματος.

Ο φιλελεύθερος Γερμανός πολιτικός γνωρίζει πολύ καλά ότι για το κόμμα του έχει παρέλθει η χρυσή εποχή των διψήφιων ποσοστών. Αλλά δεν εγκαταλείπει τη μάχη για να μπει και πάλι στην ομοσπονδιακή Βουλή μετά από απουσία τεσσάρων χρόνων. Στην προεκλογική καμπάνια θέλει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που του προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν αυτό μετουσιωθεί και σε διπλή νίκη, πρώτα στις τοπικές εκλογές της Ρηνανίας Βεστφαλίας, μέσα Μαΐου, και στη συνέχεια στις βουλευτικές του Σεπτεμβρίου, μένει στην κρίση των ψηφοφόρων. Θεωρείται βέβαιο ότι στις τοπικές εκλογές του Σλέσβιχ Χολστάιν σε μια εβδομάδα και της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας σε δύο, δεν κινδυνεύει η παραμονή του στην τοπική Βουλή. Στο δεύτερο μάλιστα κρατίδιο αναμένεται να επιτύχει διψήφιο ποσοστό.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της παράταξης, τόσο στις τοπικές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας όσο και στις ομοσπονδιακές. Κι αν προσπεράσει κανείς τις υπερβολές του βίντεο, η όποια θετική εξέλιξη θα φέρει τη δική του προσωπική σφραγίδα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις