Υγεία

Ενα βήμα πριν από το καθολικό lockdown


Προβληματισμός για τις επιπτώσεις στην οικονομία- Προτείνεται κλείσιμο των σχολείων από Δευτέρα -Συνεδριάζει η Επιτροπή

Εξαιρετικά ανησυχητική γίνεται πλέον η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς τα περιοριστικά που εφαρμόζονται με το σύστημα “ακορντεόν”, δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα – ή τουλάχιστον δεν αποδεικνύονται  επαρκή και ικανά να αποτρέψουν μία νέα σφοδρή επέλαση του Covid-19, που επιστρέφει με πολλές μεταλλάξεις.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων, καθώς η λήψη αυστηρότερων μέτρων -  και πολύ περισσότερο η επιβολή καθολικού lockdown που προτείνουν πολλοί ειδικοί επιστήμονες – θα προκαλούσε πλήρη παράλυση της αγοράς, απορρύθμιση της οικονομίας και οριστικό κλείσiμο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, με ολέθριες επιπτώσεις και στην απασχόληση.

Το δύσκολο λοιπόν είναι να βρεθεί ένας συγκερασμός μέτρων, μία φόρμουλα που θα υπηρετεί αντικρουόμενους στόχους:

  1. Προστασία της δημόσιας υγείας με απαγόρευση μετακινήσεων
  2. Παράλληλη λειτουργία της αγοράς, ώστε να παραμείνουν εν ζωή – ακόμη και “ημιθανείς” - χιλιάδες επιχειρήσεις.

Λοιμωξιολόγοι, επιδημιολόγοι και άλλοι ειδικοί που συμβουλεύουν την κυβέρνηση ή έχουν δημόσιο λόγο, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια: Αν δεν υπάρξει αισθητή βελτίωση το επόμενο τριήμερο-τετραήμερο, το καθολικό lockdown θα είναι μονόδρομος.

Οι ειδικοί προτείνουν

Η χθεσινή εκτόξευση του αριθμού κρουσμάτων σε τετραψήφιο νούμερο,  ήταν το σήμα συναγερμού, ότι η κατάσταση οδηγείται εκτός ελέγχου και ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν αποφάσεις με βάση τα νέα δεδομένα και τις προοπτικές που διαμορφώνονται.

Αυτή την ώρα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει έκτακτη συνεδρίαση-τηλεδιάσκεψη της Επιτροπή λοιμωξιολόγων, η οποία θα διατυπώσει προτάσεις-εισηγήσεις προς την κυβέρνηση. Ολα τα σενάρια μέτρων είναι στο τραπέζι προς συζήτηση. Οι προτάσεις των ειδικών θα αξιολογηθούν εν συνεχεία σε κυβερνητικό επίπεδο, λαμβανομένων υπόψη και των οικονομικών επιπτώσεων τους.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή, δήλωσε ότι η επιβολή καθολικού lockdown είναι ένα από τα σενάρια που θα συζητηθούν.

Για τους ειδικούς επιστήμονες, το πρώτο ζητούμενο των όποιων μέτρων αποφασιστούν, είναι να μην αυξάνονται εκθετικά τα κρούσματα, δηλαδή να μην διπλασιάζονται κάθε 3-4 ημέρες, όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο.

Ενα βήμα πίσω και κλείσιμο σχολείων

Για την πιθανότητα επιβολής αυστηρότερων μέτρων ή και καθολικού lockdown μίλησε και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο οποίος ουσιαστικά προανήγγειλε μία κίνηση “κλεισίματος του ακορντεόν” με επαναφορά μέτρων και παρουσίασε ως επιβεβλημένο μέτρο το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων.

«Δεν θα έχουμε χρονικό περιθώριο ημερών για να βλέπουμε πως θα εξελίσσονται τα πράγματα. Πρέπει να τα προλαβαίνουμε», είπε σημειώνοντας  ότι η εξέλιξη του κορονοϊού επιταχύνεται «και τα δικά μας βήματα "μπρος και πίσω" θα πρέπει να είναι ταχύτερα.  Αυτό σημαίνει ότι την Παρασκευή θα πρέπει να κάνουμε βήμα προς τα πίσω. Οι δραστηριότητες που άνοιξαν πρόσφατα θα πρέπει να κλείσουν», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, εξηγώντας ότι εάν υπάρξει αυξητική πορεία αναμενόμενη είναι η εισήγηση για αυστηρότερα μέτρα. 

«Εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων δραστηριότητες όπως τα σχολεία πρέπει να κλείσουν», πρόσθεσε.

Την ίδια άποψη εξέφρασε το πρωί ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που χαρακτήρισε τα σχολεία “πολλαπλασιαστή διασποράς στην κοινότητα” και τόνισε ότι είναι λάθος άποψη να κλείσουν τελευταία τα δημοτικά και όχι πρώτα.

Ο ίδιος τόνισε ότι ένα σκληρό «lockdown» τύπου Μαρτίου διάρκειας τριών εβδομάδων, θα μπορούσε να καταστείλει την έξαρση, ώστε να υπάρχει πολύ λίγη κινητικότητα και να έχουμε ένα ήπιο τρίτο κύμα.Ο κ. Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από πιο νωρίς αποτελεί ημίμετρο και δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Στο «κόκκινο», Αττική και Θεσσαλονίκη

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση τόσο στην Αττική, που παραμένει στο «κόκκινο», καθώς οι 652 από τις 1.261 νέες μολύνσεις του προηγούμενου 24ωρου εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο.

Ανοδική τάση και στη Θεσσαλονίκη, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την πορεία της πανδημίας, τα αυξημένα κρούσματα, αλλά και τη διασπορά των μεταλλάξεων, με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Πολιτικης Προστασιας, Νίκου Χαρδαλιά.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η διαπίστωση ότι το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης αυξήθηκε κατά 50%, μετά από ένα μήνα σταθεροποίησης και μικρών αυξομειώσεων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα