Αγορές

Εν αναμονή αντίδρασης στο ΧΑ, τέταρτη ημέρα πτώσης


Σε ολισθηρό κατηφορικό δρόμο κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο, διανύοντας την τέταρτη κατά σειράν ημέρα πτώσης. Το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται και οι ελπίδες εναποτίθενται πλέον στο κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή, που μπορεί να απελευθερώσει δυνάμεις της αγοράς και να αποτελέσει  αφετηρία αλλαγής βραχυχρόνιας τάσης.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές  επισημαίνουν ότι  βασικοί δείκτες και πολλά  blue chips βρίσκονται πλέον σε υπερπουλημένα επίπεδα τιμών και μία ανοδική τεχνική αντίδραση θα ήταν φυσιολογική εξέλιξη.

Στην προοπτική αυτή συνηγορεί και η θετική εικόνα που διαμορφώνεται στις ευρωπαϊκές αγορές,  μετά την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ Ιταλίας –ΕΕ και εν αναμονή αποφάσεων της Fed  για τα επιτόκια.

Στο ΧΑ μετά από διακυμάνσεις μικρού εύρους στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, όλοι οι δείκτες έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση και οι απώλειες σταδιακά διευρύνονται. Περίπου 0,90% χάνει αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας οριακά κάτω από τις  620 μονάδες. Απώλειες περίπου 1% καταγράφει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις  1.628,5 μονάδες. Κατά 1% υποχωρεί και ο τραπεζικός δείκτης.

Μόνον 4 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης διατηρούν θετικό πρόσημο: ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και Φουρλής +0,5%, ΟΛΠ +0,2%.
 Πιέσεις ασκούνται σε εμποροβιομηχανικά blue chips, όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία ξένων χαρτοφυλακίων. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,2%, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και Jumbo -1,5%,  Aegean και Βιοχάλκο -1,3%.

Στο τραπεζικό ταμπλό  Eurobank και Τρ. Ελλάδος +0,5%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει η Alpha (-1,2%). Πειραιώς -0,7%, Εθνική -0,3%.

Διαβάστε επίσης