Άμυνα & Διπλωματία

Εμμεση στήριξη της Ελλάδας από Γερμανία στα τουρκο-λιβυκά


Μήνυμα στήριξης των ελληνικών απόψεων στο θέμα της τουρκολιβυκής  "συμφωνίας" στέλνει εμμέσως το Βερολίνο, διαμηνύοντας ότι η Γερμανία παραμένει προσηλωμένη στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που χαρακτήρισε άκυρη αυτό το "μνημόνιο" για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών.

Το μήνυμα δόθηκε με δηλώσεις εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ως απάντηση στην έκκληση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, ο οποίος ζήτησε από τη Γερμανία - ως οικοδέσποινα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη - να τηρήσει και να επιβάλει την ευρωπαϊκή θέση,

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε το πρωί στις δηλώσεις του ότι η Αθήνα περιμένει από το Βερολίνο «να αποτελέσει τον θεματοφύλακα» της σαφούς θέσεις όπως «εκφράσθηκε από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» αναγνωρίζοντας «την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Σαράτζ και την Τουρκία».

Απαντώντας εμμέσως ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ, παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου,

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε λάβει σαφή θέση και βεβαίως η Γερμανία στηρίζει πλήρως αυτήν την απόφαση, στο πλευρό της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Μπρόιλ.

  Τόνισε ακόμη ότι ενδεχόμενη αποστολή οπλισμένων στρατευμάτων στη Λιβύη - όπως προβλέπεται από την τουρκολιβυκή «συμφωνία» - θα συνιστούσε παραβίαση του εμπάργκο όπλων.

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν η παροχή στρατιωτικού υλικού από την Τουρκία προς την Λιβύη θα συνιστούσε παραβίαση του εμπάργκο όπλων, επισήμανε:

«Η θέση μας για το εμπάργκο όπλων είναι σαφής. Δεν έχει αλλάξει κάτι με αυτήν τη συμφωνία. Δεν επιτρέπεται η εξαγωγή όπλων προς τη Λιβύη. Αυτό επιτηρείται από τα Ηνωμένα Έθνη. Στο εμπάργκο συμπεριλαμβάνεται και η αποστολή διεθνών οπλισμένων στρατευμάτων. Η αποστολή διεθνών οπλισμένων στρατευμάτων παραβιάζει το εμπάργκο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης