Πολιτική

Μητσοτάκης στον Alpha: Θα βάλουμε βέτο για τη Λιβύη, έστειλα επιστολή στη Μέρκελ [vid]


Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στο Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απόφασή του να προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας: "Δεν επέλεξα την κυρία Σακελλαροπούλου μόνο επειδή είναι γυναίκα. Έχει μεγάλο κύρος και θεσμικές ικανότητες. Την επέλεξα όμως και γιατί είναι γυναίκα. Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία βρίθει κοινωνικών ανισοτήτων. Κάθε κορίτσι που βλέπει αυτή την επιλογή, μπορεί να σκέφτεται γιατί όχι κι εγώ;", τόνισε και πρόσθεσε: "Είμαι σίγουρος ότι θα είναι εξαιρετική πρόεδρος της Δημοκρατίας και πως θα αφήσει το στίγμα της".

Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

"Το ρολόι δεν γυρίζει πίσω. Αν με ρωτούσατε τότε και γνώριζα τα δεδομένα, δεν θα το καταργούσαμε. Εξακολουθώ να επιμένω ότι η πολιτική μας είναι σωστή. Κάνουμε αυτή τη διορθωτική κίνηση. Οι κ.κ. Κουμουτσάκος και Μηταράκης είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό. Ουδείς αλάθητος. Όπου υπάρχουν λάθη και παραλείψεις, θα διορθώνονται άμεσα. Προφανώς και θα μας ασκείτο κριτική και την καταλαβαίνω", είπε και απέστειλε σαφές μήνυμα: "Δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένας μαγνήτης για πρόσφυγες και μετανάστες".

"Όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει στην Τουρκία", τόνισε, στέλνοντας μήνυμα "τόσο σε ανθρώπους που ίσως σκέφτονται να έρθουν στην Ελλάδα ενώ γνωρίζουν ότι δεν έχουν στάτους πρόσφυγα, αλλά και στα άθλια κυκλώματα διακινητών".

Αξιολόγηση υπουργών

"Είμαστε στον πρώτο γύρο της αξιολόγησης κι όταν γίνει ανασχηματισμός θα λάβω υπόψη μου τα αποτελέσματα της αξιολόγησης", είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι "στις δύο κίτρινες κάρτες αποβάλλεται κανείς".

Διάσκεψη του Βερολίνου

"Στη Διαδικασία του Βερολίνου η Ελλάδα δεν συμμετείχε ποτέ, αυτή την κατάσταση την κληρονομήσαμε", είπε και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα θα έπρεπε να βρίσκεται στο Βερολίνο".

"Η Ελλάδα σε επίπεδο συμβουλίου Κορυφής δεν θα δεχθεί καμία λύση που δεν θα περιλαμβάνει ως προϋπόθεση την ακύρωση των απαράδεκτων μνημονίων Τουρκίας και Λιβύης", είπε και προειδοποίησε ότι "Θα βάλουμε βέτο από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών κιόλας".

"Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται αν βρεθεί τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος στα ελληνικά ύδατα, και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προηγουμένως για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο", είπε ερωτηθείς σχετικά.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί

"Θα πράξω ότι χρειάζεται" είπε ο πρωθυπουργός εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος και πρόσθεσε πως προηγουμένως θα πράξει ότι χρειάζεται για να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Υπογράμμισε πως κατέστησε απόλυτα σαφές στον πρόεδρο Τραμπ τις κόκκινες γραμμές της χώρας. Είπε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί. Τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία τότε θα παραπεμφθεί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα.

Καλή χημεία με τον Τραμπ, πολύ καλή σχέση με τον Πομπέο

Με τον Πρόεδρο Τραμπ είχα μια καλή χημεία, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ δήλωσε πως υπάρχει πολύ καλή σχέση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ, διοικητής του δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή εκεχειρίας στη χώρα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, συγκεκριμένα, ο Μάας δήλωσε για τον Χαφτάρ, μετά την αποτυχία στις συνομιλίες της Μόσχας: «Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό».

Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές

Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, είπε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Alpha σημειώνοντας ότι μπορεί να γίνουν διπλές εκλογές λόγω του νόμου της απλής αναλογικής.