Τράπεζες

Ελληνικό αίτημα στην ΕΕ για τραπεζικό «Ηρακλή ΙΙ»


Με στόχο τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό επί των χορηγήσεων και την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, η κυβέρνηση  ζητά  τη συγκατάθεση της ΕΕ για 18μηνη παράταση του προγράμματος «Ηρακλής», που περιλαμβάνει τη χορήγηση κρατικών εγγυήσεων σε μεγάλες τιτλοποιήσεις.

Επίσημο αίτημα υπεβλήθη της Παρασκευή στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό.  Η απάντηση της Κομισιόν θα δοθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και εν συνεχεία θα εισαχθεί ππρος ψήφιση στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος.

 Μέσω του προγράμματος «Ηρακλής ΙΙ» θα παρασχεθούν κρατικές εγγυήσεις της τάξεως των 12 δισ. ευρώ, στις υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ομολογίες των τιτλοποιήσεων των συστημικών τραπεζών.

 Σχολιάζοντας τη σημασία της επέκτασης του προγράμματος, ο  υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός δήλωσε:

«Ενεργώντας με σχέδιο και σε χρόνους ρεκόρ, μετά την επιτυχία του προγράμματος “Ηρακλής” στον πρώτο ήδη χρόνο της λειτουργίας του, η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα την άμεση παράτασή του. Έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μειώσουν μέσα στους επόμενους μήνες τα “κόκκινα” δάνεια σε μονοψήφια ποσοστά.

Με τον “Ηρακλή ΙΙ” το τραπεζικό σύστημα γυρίζει σελίδα και μπορεί να προσβλέπει με αισιοδοξία στη επόμενη μέρα της πανδημίας. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες για την κομβική συνάντηση με τους  σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα πρέπει να κατευθύνουν αποτελεσματικά στην πραγματική οικονομία.

Απαλλάσσονται  από τον βραχνά των “κόκκινων” δανείων και θα μπορούν να επιτελέσουν αποτελεσματικά τον ρόλο τους, που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, συντελώντας έτσι στον διπλό μετασχηματισμό τόσο της βάσης του παραγωγικού ιστού όσο και του τραπεζικού συστήματος».

Τιτλοποιήσεις 31,3 δισ.

    Μέχρι  σήμερα στον «Ηρακλή», έχουν ενταχθεί και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με συνολική ακαθάριστη αξία τιτλοποιήσεων 31,3 δισ. ευρώ, χωρίς επιβάρυνση για τον φορολογούμενο.
    Η αδιαμφισβήτητη αυτή επιτυχία του «Ηρακλή», ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες της πανδημίας COVID-19, αναγνωρίστηκε διεθνώς, αλλά και από την πρόσφατη 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Την παράταση ζήτησε επισήμως η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και υπήρξε και η σχετική δέσμευση του υπουργού Οικονομικών στο Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου.

Η παράτασή του  κατά 18 μήνες (Απρίλιος 2021 – Οκτώβριος 2022) με το νέο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ», αποσκοπεί στη μείωση των υπολειπομένων «κόκκινων» δανείων της τάξεως των 32 δισ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο από την παρούσα χρονιά – και με βεβαιότητα το 2022 – και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν επιτύχει μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, απαλλασσόμενες από τον βραχνά που τις εμποδίζει να χορηγήσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

    Ήδη η Eurobank ανακοίνωσε στις 10.03.2021 την πρόθεση της να εντάξει στον «Ηρακλή ΙΙ» νέα τιτλοποίηση 3,3 δισ. ευρώ , που θα την οδηγήσει σε μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων στο τέλος του 2021.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης