ΕΥΖην

Ελληνικές ταινίες στο 5ο Hellas Filmbox Berlin


Δεκάδες ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους 15 Ελλήνων σκηνοθετών θα προβληθούν το φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου που διοργανώνεται στο Βερολίνο  από τις 15 ως τις 19 Ιανουαρίου.

Την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινά στη γερμανική πρωτεύουσα το 5ο Hellas Filmbox Berlin στον κινηματογράφο Babylon. Σκοπός του φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου είναι να παρουσιάσει σύγχρονες παραγωγές Ελλήνων σκηνοθετών και ταινίες που έχουν ελληνική θεματολογία.

Όπως και στα προηγούμενα, θα προβληθούν νέες ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους. Ως ένα βαθμό νέα είναι και η σύνθεση της ομάδας που διευθύνει το φετινό Hellas Filmbox. Ο ιδρυτής του Αστέρης Κούτουλας έχει οριστικά αποτραβηχτεί, όπως επίσης και η διευθύντρια των περασμένων χρόνων, η ηθοποιός Αλεξάντρα φον Ρουφίν. Νέα διευθύντρια είναι η Σοφία Σταυριανίδου, που πλαισιώνεται από έξι γυναίκες και τέσσερις άνδρες.

Την ισχυρή γυναικεία παρουσία στη διεύθυνση αλλά και στην επιλογή ταινιών εκφράζει το μότο του φεστιβάλ: Feminine, sunny & blue (θηλυκό, ηλιόλουστο και γαλάζιο).

Τα τρία αυτά κριτήρια πληροί οπωσδήποτε η ταινία «Winona» του Αλέξανδρου Βούλγαρη, με την οποία θ'ανοίξει η αυλαία του φεστιβάλ την Τετάρτη: Τέσσερις νεαρές γυναίκες με πολλά μυστικά απολαμβάνουν τον ήλιο σε ακτή της Άνδρου. Πριν από την προβολή θα ακουστούν σε ζωντανή ερμηνεία τρία τραγούδια του soundtrack.

Μετά την προβολή ο Αλέξανδρος Βούλγαρης και οι άλλοι συμμετέχοντες σκηνοθέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με το κοινό για τις ταινίε τους.

Επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι το «Emerging Greeks Competition», που περιλαμβάνει πρώτες και δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους ανερχόμενων Ελλήνων σκηνοθετών. Πέντε από αυτούς θα παραβρίσκονται στο Βερολίνο.

Δύο ταινίες («Meltem» του Βασίλη Δογάνη, «Zizotek» του Βάρδη Μαρινάκη) θα κάνουν πρεμιέρα στη Γερμανία. Για την «Περσεφόνη» του Κώστα Αθουσάκη θα είναι διεθνής πρεμιέρα.

Οι άλλες τρεις παραγωγές είναι το «Holy Boom» της Μαρίας Λάφη, το «Σκοποφιλία» της Ναταλίας Λαμπροπούλου και της Ηλέκτρας Αγγελοτοπούλου και το «The Waiter» του Στιβ Κρικρή.

Επιτυχία θα πρέπει να θεωρηθεί ότι οι δημιουργοί του Hellas Filmbox κατάφεραν να κερδίσουν για μέλος της κριτικής επιτροπής τον Βίλαντ Σπεκ, επί 25 συναπτά έτη διευθυντή του προγράμματος Panorama της Berlinale.

Τα άλλα προγράμματα του Hellas Filmbox αφορούν ντοκιμαντέρ, όπου θα προβληθούν έξι ταινίες μεγάλου μήκους, το πειραματικό New Vision με δύο μεγάλου και επτά μικρού μήκους ταινίες.

Δεκατέσσερις ταινίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μικρού μήκους. Μεταξύ αυτών και το «Nimic» του Γιώργου Λάνθιμου.

Παράλληλα θα γίνουν ειδικές προβολές και συζητήσεις γύρω από την ισότητα των δύο φύλων στον κινηματογράφο και στα μίντια.

Το Hellas Filmbox 2020 θα ολοκληρωθεί την Κυριακή (19.1) με την ανακοίνωση των βραβείων και την προβολή του ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες», που είναι υποψήφιο για το φετινό ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Deutsche Welle/Παναγιώτης Κουπαράνης

Διαβάστε επίσης