Επιχειρήσεις

Ο Ομιλος Βαρδινογιάννη στην Ελλάκτωρ - Τριπλό deal- Φεύγουν οι εφοπλιστές με κέρδος 50 εκατ.


Στον κλάδο κατασκευών επεκτείνεται ο όμιλος Βαρδινογιάννη και παράλληλα ενισχύει την παρουσία του στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνάπτοντας διπλή συμφωνία με τους μεγαλομετόχους της Ελλάκτωρ.

Ο όμιλος εξαγοράζει το πακέτο μετοχών της Ελλάκτωρ (περίπου 31%) που κατέχουν οι εφοπλιστές Μπάκος-Καϋμενάκης και γίνεται εταίρος της ολλανδικής Reggeborgh, που έχει λίγο μεγαλύτερο ποσοστό και ¨κουμαντάρει" τώρα τη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία τεχνικών έργων.

Παράλληλα εξαγοράζει από την Ελλάκτωρ τη θυγατρική της "Ανεμος", που διαθέτει μεγάλα αιολικά πάρκα και άδειες για εγκατάσταση νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.

Λεπτομέρειες απομένουν για να οριστικοποιηθεί το τριπλό deal - με τους εφοπλιστές για το πακέτο μετοχών, τους Ολλανδούς για τη συνεργασία και την Ελλάκτωρ για την πώληση της θυγατρικής.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, εταιρεία του ομίλου Βαρδινογιάννη θα καταβάλει 180-190 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του πακέτου μετοχών της Ελλάκτωρ που κατέχουν οι εφοπλιστές.

Η εξαγορά της "Ανεμος" θα γίνει μέσω του ομίλου Motor Oil, που επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία του στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και να βελτιώσει τους "πράσινους" δείκτες του.

Με την ολοκλήρωση αυτών των deals θα τελειώσει οριστικά η πολύμηνη αντιπαράθεση μεταξύ των μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ, που είχε ασφαλώς αρνητικές επιπτώσεις στις δραστηριότητες και στην εν γένει εικόνα του.

 Οι εφοπλιστές Καϋμενάκης-Μπάκος που έδωσαν σκληρές μάχες με την Reggeborgh, αποχωρούν προφανώς ικανοποιημένοι. Δεν κατόρθωσαν να ελέγξουν τον όμιλο, αλλά φεύγουν με κεφαλαιακό κέρδος της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ,  δεδομένου ότι έχουν δαπανήσει περίπου 135 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της συμμετοχής τους.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κέρδη αυτά θα επενδυθούν εν συνόλω στην ελληνική αγορά, για απόκτηση στρατηγικών συμμετοχών και σε νέες δραστηριότητες. Πρώτη κίνηση θα είναι ενδεχομένως η δημιουργία συγκροτήματος μέσων ενημέρωσης, με εξαγορές τηλεοπτικών καναλιών (Open, Acrion 24, Kontra) και ραδιοφωνικών σταθμών.

 Αναστολή διαπραγμάτευσης

Εν αναμονή επιβεβαίωσης των πληροφοριών για το deal  στην Ελλάκτωρ, ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση της μετοχής της, με απόφαση  της Διοίκησης του ΧΑ, μετά από  από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η σχετική ανακοίνωση:

"Μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται προσωρινά από σήμερα, Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, η διαπραγμάτευση των χρηματοπιστωτικών μέσων των εταιρειών Ελλάκτωρ και Motor Oil, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του ν. 3371/2005, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού και της ομαλής λειτουργίας της Αγοράς των κινητών αξιών των ως άνω εταιρειών και μέχρις ότου παρασχεθεί ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό αναφορικά με την πιθανή υλοποίηση της συναλλαγής.

Αναστέλλονται επίσης προσωρινά και τα Παράγωγα Προϊόντα και ο δανεισμός επί των μετοχών των ανωτέρω εταιρειών."

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα