Άμυνα & Διπλωματία

Ελλάδα – Τουρκία: Συνάντηση για ΜΟΕ στον απόηχο της έντασης για τα θαλάσσια πάρκα


Στον απόηχο των προκλητικών ανακοινώσεων της Άγκυρας για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, πραγματοποιείται σήμερα η συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). 

Το τάιμινγκ που λαμβάνει χώρα η συνάντηση δεν είναι ιδανικό, εξαιτίας κυρίως της τουρκικής αντίδρασης για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο που ανακοίνωσε η Αθήνα, που καταδεικνύει το εξής:  η Άγκυρα επιχειρεί να επαναφέρει το θέμα των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, μέσω και της υπόθεσης των θαλασσίων παρκών, που προκάλεσε μια πρόσκαιρη όξυνση στα ελληνοτουρκικά, η οποία γρήγορα όμως κατευνάστηκε.

Ούτως ή άλλως όπως έχει δείξει και το πρόσφατο παρελθόν, οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν αποτελούν πεδίο επίλυσης των σοβαρών ελληνοτουρκικών διαφορών, αλλά θέτουν τις βάσεις για τη συνέχιση του διαλόγου. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Αθήνα, δηλαδή να διασφαλίσει ότι ο δίαυλος επικοινωνίας θα παραμείνει ορθάνοιχτος, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει στις 13 Μάϊου στην Άγκυρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός πάντως δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την τουρκική αντίδραση που αφορούσε τα θαλάσσια πάρκα για τα οποία έκανε λόγο η ελληνική πλευρά, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για «παντελώς αδικαιολόγητη» στάση και επανέλαβε την πρόθεσή της Αθήνας να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Των δύο αντιπροσωπειών θα ηγούνται ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, αντιστοίχως.
Θα μετέχουν, επίσης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είχε λάβει χώρα στις 13 Νοεμβρίου 2023 στην 'Άγκυρα.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα