Ελλάδα

Προσεχώς νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο


Στον απόηχο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς («Our Ocean conference»), που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα στις 15-17 Απριλίου, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία καλωσορίζει τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με τη θέσπιση Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και στο Νότιο Αιγαίο, τη σταδιακή απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατα εντός των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών από το 2026, το σύγχρονο σύστημα επιτήρησης των Θαλάσσιων Πάρκων κ.ά.

«Το νέο Θαλάσσιο Πάρκο που έχει προταθεί στο Ν. Αιγαίο, περιλαμβάνει δεκάδες ακατοίκητες νησίδες, στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο είδη σπάνια ή/και απειλούμενα με εξαφάνιση, περιλαμβανομένων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, τα οποία θα ωφεληθούν σημαντικά από τη μελλοντική προστασία και διαχείριση της περιοχής. Ο χαρακτηρισμός της περιοχής του Ν. Αιγαίου ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο στηρίζεται στην παρουσία προστατευόμενων θαλασσοπουλιών και κατ’ επέκταση στη μακρόχρονη επιστημονική δράση της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ που συγκεντρώνει δεδομένα γι’ αυτά τα είδη για περισσότερα από 25 χρόνια.

Ως εκ τούτου, η συνεισφορά της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, ως ο πλέον αρμόδιος επιστημονικός φορέας για τα θαλασσοπούλια, θα είναι καίρια για την ακριβή οριοθέτηση του Εθνικού Πάρκου Ν. Αιγαίου. Σημειώνεται δε, ότι η θέσπιση των Θαλάσσιων Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του Δικτύου NATURA 2000 βασίστηκε στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά που έχει αναγνωρίσει και χαρακτηρίσει η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ.»

Δρομολογείται χωροθέτηση υπεράκτιων Αιολικών Σταθμών χωρίς θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό

Με αφορμή τις εξαγγελίες, η Διευθύντρια της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, Κωνσταντίνα Ντεμίρη, δήλωσε: «Ακούσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τα νέα Θαλάσσια Πάρκα. Ως ιδέα είναι εξαιρετική και στην ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ νοιώθουμε αρχικά και μία δικαίωση για τον μακροχρόνιο αγώνα που έχουμε κάνει για τη διάσωση των ακατοίκητων νησίδων του Αιγαίου. Από τις εξαγγελίες μέχρι την πράξη, ωστόσο, συνήθως υπάρχει μεγάλη απόσταση και υπάρχουν αρκετά προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν για να έχει ουσία αυτή η δέσμευση. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να μην αναφέρουμε την «ηχηρή» απουσία θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε τη χώρα μας στο Ευρωδικαστήριο, ενώ την ίδια στιγμή, δρομολογείται η χωροθέτηση υπεράκτιων Αιολικών Σταθμών και εντός Σημαντικών Περιοχών για τα θαλασσοπούλια».

«Το νέο Θαλάσσιο Πάρκο του Ν. Αιγαίου περιλαμβάνει κρίσιμα ενδιαιτήματα (αναπαραγωγής, τροφοληψίας, μετανάστευσης) για προστατευόμενα είδη θαλασσοπουλιών όπως ο Μύχος, ο Αρτέμης, ο Θαλασσοκόρακας και ο Αιγαιόγλαρος, καθώς και για τον Μαυροπετρίτη, το μεταναστευτικό γεράκι για το οποίο η χώρα μας φέρει τεράστια ευθύνη σε διεθνές επίπεδο για τη διατήρησή του, φιλοξενώντας πάνω από το 80% του παγκόσμιου αναπαραγωγικού του πληθυσμού.

Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα συνδράμει όπου απαιτείται για την αποτελεσματική οριοθέτηση, θέσπιση και διαχείριση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, προς όφελος τόσο της φύσης όσο και του ανθρώπου.»

Ο Αρτέμης (φωτογραφία)

Παρόλο που εξωτερικά μοιάζει με τους γλάρους, ο Αρτέμης δεν συγγενεύει με αυτούς, αλλά με τα άλμπατρος, τα όμορφα θαλασσοπούλια των ωκεανών του νότου, κάτι που φαίνεται στο καλοζυγισμένο και άνετο πέταγμά του.

Νιώθει άνετα μόνο στην ανοιχτή θάλασσα και μπορεί να διανύσει καθημερινά εκατοντάδες χιλιόμετρα. Έχει προσαρμοστεί άριστα να ζει μακριά από τις ακτές, αφού τρέφεται, ζευγαρώνει και κοιμάται στο ανοιχτό πέλαγος!

Τον Οκτώβριο μεταναστεύει για να ξεχειμωνιάσει στον νότιο Ατλαντικό, απ’ όπου επιστρέφει στη Μεσόγειο τον Μάρτιο.

Γεννά μόνο ένα αβγό, στο βάθος μια στοάς στα τέλη Μαΐου. Ο νεοσσός εκκολάπτεται τον Ιούλιο και ταΐζεται εντατικά μέχρι να μεγαλώσει τόσο πολύ, ώστε να ζυγίζει περισσότερο από τους γονείς του. Από εκείνη τη στιγμή μένει μόνος στη φωλιά και αρχίζει να χάνει σταδιακά βάρος μετατρέποντάς το σε φτέρωμα.

Μια νύχτα του Οκτώβρη θα αφήσει τη στοά όπου γεννήθηκε και θα αναχωρήσει κατευθείαν για το πέλαγος! Θα ενηλικιωθεί στην ηλικία των 7 περίπου ετών, συνεπώς θα περάσουν χρόνια προτού να πατήσει και πάλι στη στεριά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις