Υγεία

Ελλάδα-κορονοϊός: 4 νέοι θάνατοι, 95 νέα κρούσματα, 1.061 συνολικά


Τέσσερις νέους θανάτους από τον κορονοϊό ανακοίνωσε σήμερα (28/3) ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα στους 32. Από τους θανόντες 25 είναι άντρες και τις 7 γυναίκες.  

Επίσης, ο Σ.Τσιόδρας ανακοίνωσε 95 νέα κρούσματα κορονοϊού -τα περισσότερα σε ημερήσια βάση από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα - τα οποία συνολικά στην χώρα μας είναι 1.061. Από τους νοσούντες 69 είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας, από τους οποίους 12 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι είναι άνδρες.

O Σ.Τσιόδρας σημείωσε ότι παραμένουμε σε ένα καλό σενάριο εξέλιξης της πανδημίας, βάσει των αριθμού θανάτων και διασωληνώσεων. Είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις για το μέγεθος των κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό, συμπλήρωσε, αποφεύγοντας να κάνει πρόβλεψη με βάση μαθηματικά μοντέλα. Η διασπορά φυσικά και υπάρχει στην κοινότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε μιλώντας για το φαινόμενο της Ιταλίας, ότι «όταν αψηφούμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή. Αν λίγο χαλαρώσεις, θα σου ξανά επιτεθεί με μανία».

Τα επιδημιολογικά δεδομένα 

Ο  καθηγητής αναφερόμενος σε διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, τόνισε ότι «ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων για να παρουσιάσει κάποιος σοβαρά συμπτώματα, όπως η δυσκολία στην αναπνοή, είναι οι 5 μέρες τουλάχιστον, ενώ μέχρι τη νοσηλεία όταν αυτή είναι απαραίτητη είναι οι 7 ημέρες». Όσον αφορά τον θάνατο κάποιου που νοσεί από κορονοϊό, φαίνεται ότι αυτός επέρχεται 14 με 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Επίσης, γι' αυτούς που μπαίνουν στο νοσοκομείο, η μέση διάρκεια παραμονής είναι οι 10 ημέρες σύμφωνα με τα ίδια διεθνή δεδομένα, αλλά και την παρατήρηση στη χώρα μας, όπως εξήγησε.

Τα νεότερα για τη φαρμακευτική αγωγή

Για τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθείται, ο καθηγητής είπε ότι από ειδική επιτροπή έχουν δοθεί κατευθυντήριες οδηγίες στους γιατρούς, οι οποίες θα επανεξετάζονται όσο θα αναφέρονται νέα στοιχεία για τη θεραπεία από τη διεθνή πρακτική και συμπλήρωσε: «η επιτροπή αυτή υιοθέτησε επίσης ειδικές οδηγίες για την προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής στους ασθενείς που νοσηλεύονται».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σ. Τσιόδρας σε «κάποια» όπως είπε καρδιοτοξικότητα που έχει ο κορονοϊός. Μίλησε για το λόγο αυτό για τη χορήγηση της Κολχικίνης που χορηγείται ήδη για την περικαρδίτιδα, λέγοντας πως «το φάρμακο αυτό ενδέχεται να έχει κάποια δράση στους ασθενείς με κορονοϊό για να προστατευθεί η καρδιά. Θα το δώσουμε στο πλαίσιο ενός αυστηρού πρωτοκόλλου».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα