Αγορές

Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών στο χρηματιστήριο


Ελαφρύ προβάδισμα διατηρούν οι αγοραστές στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου, που γίνεται εν μέσω της ΙPO του Ελ.Βενιζέλος και της θετικής αποτίμησης των ελληνικών τραπεζών από τη JP Morgan μετά το roadshow της Νέας Υόρκης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εγχώριας αγοράς και των επενδυτών είναι η πρώτη έξοδος της χώρας στις αγορές, με την έκδοση 10ετούς ομολόγου. Η ζήτηση που εκδηλώνεται είναι ισχυρή, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώνεται στα 3,45% (80 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap). Στόχος του ελληνικού δημοσίου με την έκδοση του 10ετούς, το οποίο θα έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2034, είναι η άντληση 3 έως 4 δισ.ευρώ.

Η JP Morgan δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, διατηρώντας τη θέση overweight για τις μετοχές τους, ενώ εκτιμά ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και το 2024. Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει στο ενημερωτικό της σημείωμα, ότι εγχώριες τράπεζες βρίσκονται σε καλή θέση για να διαφυλάξουν τους δείκτες αποδοτικότητας (ROTEs), έχοντας καθαρούς ισολογισμούς, καλή πορεία ανάπτυξης και βελτιωμένες προοπτικές.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά έχει υποστεί τις τελευταίες εβδομάδες σημαντική αφαίμαξη ρευστότητας, με διαδοχικά placement και ομολογιακές εκδόσεις. Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η έκβαση της δημόσιας εγγραφής για την εισαγωγή στο ΧΑ της εταιρείας του αεροδρομίου.

Θετικά πρόσημα επικρατούν στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να εστιάζουν στις γεωπολιτικές εξελίξεις , αλλά και στη Fed που θα δώσει κατεύθυνση για το χρονοδιάγραμμα πτώσεις των επιτοκίων. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ανεβαίνει +0,13%, όπως στο Λονδίνο ο FTSE κερδίζει _0,57% και στο Παρίσι ο CAC κινείται +0,45% 

Μετοχές και δείκτες

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται 1.352,29 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,10%, με την αξία των συναλλαγών να  ανέρχεται στα 31,73 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό +0,13%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται οριακά σε ποσοστό +0,04%. Ο τραπεζικός δείκτης κινείται ανοδικά +0,10%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+1,89%), της ΔΕΗ (+1,67%), της Jumbo(+0,84%) και της Elvalhalcor (+0,68%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (-1,14%),του ΟΠΑΠ (-0,68%) και της Σαράντης (-0,58%).

Ανοδικά κινούνται 61 μετοχές, 47 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα