Αγορές

Πάνω από 35 δισ. οι προσφορές για το 10ετές - Το δημόσιο αντλεί 4 δισ.


Στο 3,4% διαμορφώθηκε το τελικό επιτόκιο

Με μεγάλη υπερκάλυψη ολοκληρώθηκε πριν απο λίγο η πρώτη έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με την κοινοπρακτική έκδοση 10ετούς ομολόγου. Το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 4 δισ. ευρώ καθώς οι προσφορές που υπεβλήθησαν στο βιβλίο προσφορών ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ.

H πρώτη έξοδος στις αγορές με τίτλο μακροχρόνιας διάρκειας κρίνεται ως επιτυχημένη, με τους επενδυτές να καταδεικνύουν εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους στα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα και εν γένει στην ελληνική οικονομία.

To επιτόκιο του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε πέριξ του 3,4%, ενώ το αρχικό guidance ήταν στο 3,5%.

Με την έκδοση αυτή το ελληνικό Δημόσιο καλύπτει περίπου το 40% του δανειακού του προγράμματος για φέτος το οποίο όπως έχει ανακοινωθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα κυμανθεί στα 10 δισ. ευρώ.

Στις 17 Ιανουαρίου το ελληνικό δημόσιο προχώρησε στην επανέκδοση 5ετούς ομολόγου, σταθερού επιτοκίου 3,875%,  λήξης 15 Ιουνίου 2028 . Η απόδοση στη δημοπρασία διαμορφώθηκε στο 2,72%, ενώ το ύψος των προσφορών ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ (1,086 δισ. ευρω) έναντι 250 εκατ. ευρω που επεδίωκε να αντλήσει το Ελληνικό Δημόσιο.
 
Στόχος τα 10 δισ.ευρώ από τις αγορές το 2024

Ο ΟΔΔΗΧ, στη στρατηγική του ενόψει του 2024, προσβλέπει στην άντληση ποσών έως 10 δισ. ευρώ  από τις διεθνείς αγορές, από την έκδοση νέων ομολόγων. Οι εκδόσεις αυτές εκτιμάται ότι θα μειώσουν την εξάρτηση από τα έντοκα κρατικά ομόλογα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.  Παράλληλα ο ΟΔΔΗΧ προγραμματίζει την πρόωρη αποπληρωμή του διμερούς δανείου με τις χώρες της Ευρωζώνης (Greek Loan Facility – GLF), υπολογίζοντας συνολικά 12 δισ.ευρώ για πρόωρες αποπληρωμές χρέους. 

Οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου αφορούν 5,463 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, 4,8 δισ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων και άλλων επιμέρους υποχρεώσεων, 12 δισ. ευρώ για την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων και 3,589 δισ. ευρώ για ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του 2024, ενώ από το σύνολο των αναγκών αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2024 θα είναι μία χρονιά άνετης διαχείρισης των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου, καθώς προβλέπεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί από 1,1% σε 2,1%.

Επίσης στο σχεδιασμό εδράζεται και η μείωση του ανεξόφλητου υπολοίπου των 45 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου κατά 2-3 δισ. ευρώ.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα