Χρηστικά

Εκτός των 120 δόσεων προς τα Ταμεία, 22.389 οφειλέτες!


Παράταση άρον-άρον της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση μέχρι τον Μάιο ενώπιον του κινδύνου να τιναχθούν στον αέρα τα έσοδα του ΕΦΚΑ

Αιμορραγεί η ρύθμιση των 120 δόσεων των χρεών προς τα ταμεία, καθώς, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, μέχρι τον Σεπτέμβριο βγήκαν εκτός ρύθμισης πάνω από 20.000 οφειλέτες!

Στο πλαίσιο αυτό και ενώπιον του κινδύνου να βγούν εκτός ρύθμισης και άλλοι οφειλέτες και να τιναχθούν στον αέρα τα έσοδα του ΕΦΚΑ, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να ανοίξει ξανά τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα Ταμεία.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, από τους συνολικά 432.550 οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, από τις 22 Μαΐου που άνοιξε η σχετική εφαρμογή, μέχρι αι τις 30 Σεπτεμβρίου τέθηκαν εκτός ρύθμισης των 120 δόσεων, 22.389 οφειλέτες!

Το συνολικό ποσό που είχαν ρυθμίσει ανέρχεται σε 370,7 εκατ. ευρώ και η εξέλιξη αυτή αποτελεί ηχηρό καμπανάκι για τη συνέχεια, καθώς φοβούνται ότι στη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης, θα υπάρξουν και άλλες διαρροές οφειλετών.

Μέχρι και τώρα στη ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν ενταχθεί 430.000 οφειλέτες και το συνολικό ποσό που ρύθμισαν ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό των συνολικών χρεών προς τα Ταμεία, που ανέρχονται σε 35,54 δισ. ευρώ και φυσικά τα περισσότερα, 31 δισ. ευρώ, είναι εκτός ρυθμίσεων και δύσκολα θα εισπραχθούν ποτέ.

Η παράταση έως τον Μάιο

Προκειμένου να ανακοπεί η αιμορραγία της ρύθμισης των 120 δόσεων, με το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» που κατατέθηκε στη Βουλή τη νύχτα της Παρασκευής, προβλέπεται παράταση για την ένταξη οφειλετών στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα Ταμεία.

Ειδικότερα, κατ΄ αρχήν παρέχεται η δυνατότητα να διαβιβαστούν οι οφειλές στο ΚΕΑΟ μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 αντί της 31ης Δεκεμβρίου 2019, για τους οφειλέτες που είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Επίσης μέχρι τις 31 Μαΐου 2020, μπορούν να επανενταχθούν στη ρύθμιση, όσοι εντάχθηκαν στις 120 δόσεις αλλά την έχασαν για διάφορους λόγους.

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο του άρθρου 39 του νομοσχεδίου που αναφέρεται στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα Ταμεία είναι το ακόλουθο:
«1. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος υποβάλλεται έως 30.9.2019.
2.     Ειδικότερα για τους οφειλέτες των άρθρων 2 και 3, όπου η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση περιλαμβάνει δύο στάδια, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 11 του παρόντος, η ως άνω καταληκτική ημερομηνία αφορά στην υποβολή του αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕφΚΑ (Ιο στάδιο). Ως υποβολή αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής θεωρείται και η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ στις περιπτώσεις οφειλετών που απαιτείται επιβεβαίωση των ασφαλιστικών τους στοιχείων ή οι οφειλές τους είναι υπό επεξεργασία και χωρίς να απαιτείται η τελική επιλογή του επανυπολογισμού ή μη των οφειλών. Στις περιπτώσεις αυτές η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει και μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, όταν διαβιβαστούν οι οφειλές στο ΚΕΑΟ και εφόσον υποβληθεί η αίτηση (2ο στάδιο) για την υπαγωγή στην ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποβληθεί μετά την 31.5.2020.
3.     Οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση των άρθρων 2,3,4 και 5 του ν. 4611/2019, στην οποία είχαν ενταχθεί, δύναται να επανενταχθούν σ' αυτή, μέχρι την ημερομηνία της προηγούμενης παραγράφου, υπό την προϋπόθεση καταβολής του συνόλου των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές καθώς και νέων βεβαιωμένων, εκτός ρύθμισης οφειλών. Η αίτηση για την επανένταξη στη ρύθμιση θα υποβάλλεται από τον οφειλέτη στις αρμόδιες υπηρεσίες ΚΕΑΟ».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα