Οικονομία

Εκθεση Κομισιόν: Συστάσεις μετ' επαίνων και προειδοποιήσεων- Εκταμιεύσεις 970 εκατ.


Στο επίκεντρο νόμος Κατσέλη, τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις και αύξηση κατώτατου μισθού

«Μια στο καρφί και… δυό στο πέταλο» η δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση Εποπτείας, όπου η Κομισιόν διατυπώνει θετικές εκτιμήσεις για την πορεία υλοποίησης επί μέρους δεσμεύσεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε πολλούς τομείς υπάρχουν καθυστερήσεις και πολλές δράσεις πρέπει να ολοκληρωθούν.

Στο επίκεντρο κριτικής, συστάσεων και επισημάνσεων ο νέος νόμος Κατσέλη, τα σχέδια διευθέτησης των κόκκινων δανείων, οι ιδιωτικοποιήσεις με αιχμή τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ,  η αύξηση του κατώτατου μισθού και η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Η Επιτροπή τονίζει την ανάγκη εφαρμογής όλων των συμπεφωνημένων, υπενθυμίζοντας - εν είδει έμμεσης προειδοποίησης - ότι  ορισμένα συμφωνηθέντα μέτρα ελάφρυνσης χρέους (κατάργηση επιτοκιακού πέναλτι και μεταφορά κερδών από ANFA και SNP) θα εφαρμοστούν υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις.

Η επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης υπολογίζεται σε περίπου 640 εκατ. ευρώ σε εξαμηνιαίες δόσεις έως τα μέσα του 2022. Η κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι σε μέρος των δανείων του EFSF μειώνει τις πληρωμές τόκων κατά περίπου 220 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Συνυπολογιζόμενου του ποσού που αντιστοιχεί στο περυσινό β΄ εξάμηνο, η ελάφρυνση χρέους μπορεί να μεταφρασθεί στην παρούσα φάση σε επιστροφή 970 εκατ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος Επίτροπος Μοσκοβισί απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση να διευθετήσει εγκαίρως -  στις 12 ημέρες που μεσολαβούν έως την σύνοδο του Eurogroup της 11ης Μαρτίου - τις εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα, για να μην καθυστερήσουν οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης χρέους και οι εκταμιεύσεις.

 Οι ρυθμίσεις χρεών σε εφορία-Ταμεία

Ερωτηματικά προκαλεί  ένα σημείο της Εκθεσης που δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές και τροποποιήσεις στο σύστημα  ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις.

Όπως αναφέρεται «η κυβέρνηση ενημέρωσε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι δεν προτίθεται να επιφέρει στο εγγύς μέλλον αλλαγές στα συστήματα δόσεων για τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία καθώς θα πρέπει να γίνει περαιτέρω τεχνική ανάλυση».

Τράπεζες, κόκκινα δάνεια, αποκρατικοποιήσεις

Η Κομισιόν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα των τραπεζών και της αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Σημειώνει ότι  συνεχίζονται οι συζητήσεις επί των ελληνικών για ένα νέο πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.

«Υπάρχει μεγάλος αριθμός σχεδιαστικών και τεχνικών λεπτομερειών, οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο είναι απολύτως προσωρινό, σωστά στοχευμένο, λειτουργικό και βελτιώνει την κουλτούρα πληρωμών», αναφέρει στην έκθεσή της.

Επισημαίνει επίσης ότι το σχέδιο για τη μείωση των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων του πλαισίου Κατσέλη πρέπει να εξειδικευτεί περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη το νέο νομικό πλαίσιο της α' κατοικίας και αντιμετωπίζοντας προβλήματα με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Οσον αφορά τα προαπαιτούμενα που καθυστερεί η υλοποίησή τους, πέραν του νέου νόμου Κατσέλη και των κόκκινων δανείων, στις πρώτες θέσεις της λίστας βρίσκεται η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔEH. Τονίζεται ότι η αποκρατικοποίηση αυτή έχει καθυστερήσει επειδή δεν υπήρξαν ικανοποιητικές προσφορές. Τα επόμενα βήματα πρέπει να συμφωνηθούν με την Κομισιόν.

Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης θέματα  λειτουργίας του ΤΧΣ, οι αποκρατικοποιήσεις με αιχμή την Εγνατία Οδό και η στελέχωση της ΑΑΔΕ και φορέων της δημόσιας διοίκησης.

Κατώτατος μισθός, ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις

Οσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιπτώσεων στην οικονομία και τις επιχειρήσεις,  η Κομισιόν ζητά από την κυβέρνηση να καλούνται να ξεκαθαρίσει πως σκοπεύει να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα, δημιουργώντας περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

«Η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού προκαλεί ένα βραχυπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα όμως εγκυμονεί κινδύνους για χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης της απασχόλησης και μια διαρκή απώλεια ανταγωνιστικότητας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρεται στην έκθεση.

«Οι ελληνικές αρχές καλούνται να αναπτύξουν στρατηγική μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις και τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης σε τομείς-κλειδιά, όπως η ενέργεια και οι αποκρατικοποιήσεις», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα