Οικονομία

Σπριντ να κλείσουν τα προαπαιτούμενα σε 10 μέρες!


Το κλίμα φαίνεται να είναι θετικό

Σπριντ προκειμένου να κλείσει επιτυχώς όλα τα ανοιχτά µέτωπα που έχει με τους δανειστές μέχρι τέλος του μήνα επιχειρεί η κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταµίευση  της δόσης σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου

Η Κοµισιόν, το αργότερο μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει στα χέρια της επαρκή δεδοµένα για να συντάξει την έκθεσή της για την Ελλάδα και βάσει αυτής να δώσει το πράσινο φως στο Eurogroup αλλά και στις αγορές για τη χώρα μας.

Το κλίμα φαίνεται να είναι θετικό ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις πως εφόσον υπάρξει επαρκής πρόοδος στα μείζονα θέµατα, κυρίως στο τραπεζικό «µέτωπο», σε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις και στην πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσµων οφειλών του ∆ηµοσίου προς τις επιχειρήσεις, µπορεί να ανοίξει ο διάλογος για άλλα ζητήµατα, που απασχολούν την ελληνική κυβέρνηση όπως για παράδειγμα η παράταση του καθεστώτος µειωµένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Όπως χαρακτηριστικά εκτιµούν αξιωµατούχοι σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, «δεν συµφέρει, προφανώς, ούτε την ελληνική κυβέρνηση να προκύψει µια αρνητική αξιολόγηση», µε τις ίδιες πηγές να αναγνωρίζουν ταυτόχρονα ως το µεγαλύτερο αγκάθι το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, και εξ αυτού το συνολικό θέµα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα.

Στις 27 Φεβρουαρίου η Κοµισιόν πρόκειται να δηµοσιοποιήσει δύο εκθέσεις για την ελληνική οικονοµία: Την επίµαχη έκθεση συµµόρφωσης για τη δεύτερη µεταµνηµονιακή αξιολόγηση, στην οποία θα αποτιµηθεί εάν έχουν εκτελεστεί όλα τα προαπαιτούµενα που είχαν µείνει σε εκκρεµότητα στην πρώτη αξιολόγηση τον ∆εκέµβριο, και την έκθεση για τις δηµοσιονοµικές ανισορροπίες. Εφόσον η χώρα, σύµφωνα µε την αξιολόγηση της Κοµισιόν, κριθεί ότι έχει συµµορφωθεί µε τις δεσµεύσεις και έχει καλύψει τα προαπαιτούµενα, η εισήγηση της Επιτροπής θα είναι θετική προς το Eurogroup.

Το "έπαθλο" θα είναι η δόση του Μαρτίου που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, καθώς πέραν των 644 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων (SMP’s-ANFA’s) στο τραπέζι της αξιολόγησης μπαίνουν κεφάλαια τα οποία προκύπτουν από την κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι στα δάνεια του δεύτερου Μνημονίου τα οποία αθροίζονται σε περίπου 330 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και το 2019.

Και μπορεί η χώρα μας να μην χρειάζεται όπως στο παρελθόν τα χρήματα αυτά, για να πληρώσει ανελαστικές υποχρεώσεις, µισθούς ή συντάξεις, ωστόσο η εκταµίευσή τους θα αποτελέσει το θετικό σινιάλο προς τις αγορές ότι η µεταµνηµονιακή Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, ενώ συνεπακόλουθα αυτό θα δώσει σαφές έρεισμα για την εξασφάλιση µιας αναβάθµισης από τη Moody’s την 1η Μαρτίου.

Φυσικά εφόσον τα γεγονότα λάβουν μια τέτοια καταιγιστικά θετική τροπή, το Δημόσιο θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές µε ένα δεκαετές οµόλογο, ως συνέχεια της επιτυχηµένης έκδοσης του πενταετούς οµολόγου που έγινε πριν από λίγο καιρό, με απώτατο σκοπό την οριστική επιστροφή της ελληνικής οικονοµίας σε συνθήκες δανεισµού µε βιώσιµο κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό, η παγίωση συνθηκών εµπιστοσύνης προς τη χώρα σε συνδυασμό με την επίτευξη ισχυρών ρυθµών ανάπτυξης θα δώσει ώθηση στην πραγµατική οικονοµία, και θα δημιουργήσει ευνοϊκό πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικότητας.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις