ΕΥΖην

Έκθεση για την "Εδέμ" της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1970


Το 1981, ο ιστορικός πολιτισμού Steven Watson και η καλλιτέχνης Carol Huebner Venezia, για να σηματοδοτήσουν το τέλος, με την επέλαση του AIDS, της Χρυσής Εποχής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας της Νέας Υόρκης, δημιούργησαν ένα βιβλίο από καλλιτέχνες (artist book), στο οποίο συνεισέφεραν έργα τους σπουδαίοι καλλιτέχνες.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε σε 100 μόνον αντίτυπα και σήμερα βρίσκεται σε συλλογές σαν αυτές του MoMA.

Για τα 40ά γενέθλια του «Artifacts at the End of a Decade», o Watson συνεργάστηκε με τον Βρετανο-βέλγο σκηνοθέτη William Markarian-Martin για μια σειρά ταινιών που αναδεικνύουν τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο πρότζεκτ, καθώς και σε έκθεση που εγκαινιάζεται στα τέλη Σεπτεμβρίου στο University Museum of Contemporary Art στο University of Massachusetts στο Amherst. Με αυτόν τον τρόπο, επανέρχεται στο προσκήνιο της δημοσιότητας ο φωτογράφος Stanley Stellar καθώς είναι ο πρώτος από τους καλλιτέχνες του πρότζεκτ που φιγουράρουν στις ταινίες.

Στο βιβλίο από καλλιτέχνες «Artifacts at the End of a Decade» συμμετείχαν 44 καλλιτέχνες και ανάμεσα σε αυτούς ανακαλύπτει κανείς ονόματα όπως Laurie Anderson, Robert Wilson, Sol Lewitt, Fab Five Freddy, R. Crumb, Stanley Stellar και Lucinda Childs.

Ο νεοϋορκέζος Stanley Stellar συνεισέφερε μια έγχρωμη Xerox φωτοτυπία της φωτογραφίας του «Men Standing on the Street with me on Sunday, July 1, 1979 in Front of the Cock Ring Disco, NYC». Πολύ σύντομα η Cock Ring Disco θα έκλεινε και θα μετατρεπόταν σε κέντρο περίθαλψης ατόμων με AIDS.

Έχοντας μεγαλώσει στο Μπρούκλιν, τη δεκαετία του 1950 και τη δεκαετία του 1960, ο Stellar θυμάται: «Όντας δέκα χρονών, τα media με πληροφορούσαν ότι ήμουν απαίσιος και ότι θα ήμουν τυχερός αν δεν με σκότωναν όταν ανακάλυπτε κάποιος ποιος ήμουν. Σχεδόν δεν υπήρχαμε τότε, αλλά μέσα μου ήξερα ότι υπήρχε μια queer προϊστορία στη Νέα Υόρκη». Μια βραδιά, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μετά από ραντεβού με έναν μεγαλύτερης ηλικίας συνειδητοποίησε ότι «πίσω από κλειστές πόρτες υπάρχουν όλες αυτές οι gay ζωές. Αυτό έμεινε μαζί μου σε όλη μου τη ζωή, ακόμη και τώρα στα γηρατειά: Τι σημαίνει να ζεις μια gay ζωή;»

Για τον Stellar, η φωτογραφία είναι ένας τρόπος να εξερευνήσει σε βάθος αυτή την ερώτηση και συνεχίζει να το κάνει κάθε μέρα από τότε που το 1976 αγόρασε την πρώτη του επαγγελματική φωτογραφική μηχανή. Η καταγραφή της ζωντανής ΛΟΑΤΚΙ+ σκηνής στο West Village με τον φακό του άρχισε όταν συνειδητοποίησε ότι ζούσε σε πραγματικά ασυνήθιστους καιρούς. «Μόλις άρχισα να τραβάω φωτογραφίες, ήξερα ότι φωτογράφιζα μια ιδιαίτερη περίοδο της ιστορίας της ομοφυλοφιλίας» λέει, μιλώντας στο Dazed.

H έκθεση «Artifacts at the End of a Decade» θα διαρκέσει από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου. Η πλήρης σειρά ταινιών ξεκινά τον Σεπτέμβριο στο www.artifacts.movie .

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα