Οικονομία

Έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων προτείνει η Κομισιόν


Την επιβολή έκτακτης εισφοράς για τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διύλισης, τουλάχιστον στο 33% των επιπλέον κερδών τους, σχεδιάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Η βάση θα είναι τα προ φόρων κέρδη της χρήσης 2022 που είναι περισσότερο από 20% υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των τριών ετών από το 2019.

Για να μειώσει την ενεργειακή ζήτηση, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ εξετάζει έναν στόχο μείωσης της συνολικής κατανάλωσης κατά 10% και έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της ζήτησης κατά τις επιλεγμένες ώρες αιχμής, κατά 5%.

Αυτό θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις, και κάποιες είναι σαφώς αντίθετες με τα υποχρεωτικά μέτρα μείωσης της ζήτησης.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμού των εσόδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πυρηνικής ενέργειας, στα 180-200 ευρώ την μεγαβατώρα, στο πλαίσιο ενός πακέτου έκτακτης ανάγκης, αναφέρει το πρακτορείο.

Τα σχέδια πρέπει ακόμη να οριστικοποιηθούν και τελικά να υπογραφούν από τα κράτη-μέλη. Βαθιές διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού του πακέτου αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης έκαναν την εμφάνισή τους σε μια συνάντηση των υπουργών την προηγούμενη εβδομάδα, και κάποιες κυβερνήσεις είναι πιθανό να πιέσουν για αλλαγές.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα