Ενέργεια

Έρχεται εισφορά αλληλεγγύης για τα διυλιστήρια – Ο αντίκτυπος σε ΕΛΠΕ και Motor Oil


H Ελλάδα συναινεί στην πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή έκτακτης φορολόγησης (εισφοράς αλληλεγγύης), επί των υπερκερδών που έχουν εταιρείες ορυκτών καυσίμων, μεταξύ των οποίων είναι τα διυλιστήρια και οι επιχειρήσεις των κλάδων αερίου, πετρελαίου και άνθρακα.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τέθηκε επί τάπητος στο πρόσφατο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενεργείας, έχει την έγκριση της Ελλάδας αλλά και των λοιπών ευρωπαίων εταίρων. Ετσι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου,  η συγκεκριμένη πρόταση και συνολικά το προσχέδιο για το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό που αφορά την ενέργειας, θα εγκριθεί από το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα επιβάλει το έκτακτο τέλος στα δύο διυλιστήρια, ΕΛΠΕ και Motor Oil, όπως επίσης και στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Οι πληροφορίες που διακινούνταν από χθες και έφτασαν στα αυτιά των επενδυτών για επικείμενη επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης, ήταν αρκετές για να «βυθίσουν» τις μετοχές των ΕΛΠΕ και Μotor Oil.

Συγκεκριμένα η μετοχή των  ΕΛΠΕ  υποχώρησε κατά -4,78% και της Motor Oil «έπεσε» -4,23%.

Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι μέσω της έκτακτης εισφοράς, θα εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια που θα ενισχύσουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και κατ’επέκταση θα αποδοθούν για την ισχυροποίηση των ενεργειακών επιδοτήσεων.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα