Τράπεζες

ΕΚΤ: Θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων – «Ρηχή» η ύφεση στην Ευρώπη


Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επιβεβαιώνουν τη βούλησή της να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων, ακόμη κι αν αυτό ενισχύσει τους κινδύνους για ισχυρή επιβράδυνση και ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

Η ίδια η Κριστίν  Λαγκάρντ, άλλωστε, είχε φροντίσει να είναι απολύτως ξεκάθαρη για τις προθέσεις της ΕΚΤ, δηλώνοντας πως είναι έτοιμη να «θυσιάσει» την ανάπτυξη στην Ευρώπη, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, μέσω της αύξησης επιτοκίων.
Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Οκτωβρίου, η  πρόταση για αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης υποστηρίχθηκε από μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία..

«Η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης κρίθηκε ως η κατάλληλη απάντηση δεδομένης της παρατεταμένης περιόδου υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού και του κινδύνου ότι αυτό μπορεί να επιτείνει τις μεσοπρόθεσμες πιέσεις στις τιμές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των πρακτικών.

Οι υφεσιακοί κίνδυνοι δεν παραβλέπονται από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, όμως η επικρατούσα άποψη είναι πως αυτή θα είναι «ρηχή» και μικρής διάρκειας. Παράλληλα εκτιμάται ότι συνέχιση της επιθετικής πολιτικής αναφορικά με τα επιτόκια, αποτελεί το κυρίαρχο «εργαλείο» για την αναχαίτιση του πληθωρισμού.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα