Αγορές

Λαγκάρντ: «Θυσία» η ανάπτυξη για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός


Διατεθειμένη να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ακόμη κι αν αυτό θα συνεπάγεται περιορισμό της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είχε επικριθεί από τα «γεράκια» ότι υποτίμησε τη δυναμική του πληθωρισμού αι άργησε να προωθήσει τις «τζάμπο» αυξήσεις» επιτοκίων, έδωσε το έναυσμα για διατήρηση της επιθετικής νομισματικής πολιτικής.

«Αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των τιμών - και η απόσυρση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης ίσως να μην είναι αρκετή. Τελικά, θα αυξήσουμε τα επιτόκια σε επίπεδα που θα επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας έγκαιρα. Το πόσο μακριά πρέπει να πάμε και πόσο γρήγορα θα καθοριστεί από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. τα επιτόκια είναι, και θα παραμείνουν, το κύριο εργαλείο για την προσαρμογή της πολιτικής μας», επισήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία απέφυγε να προσδιορίσει το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων που θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 15 Δεκεμβρίου.

Η ίδια επικαλούμενη την ιστορική εμπειρία προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός δεν θα μειωθεί σημαντικά σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Για το λόγο αυτό όπως είπε η ΕΚΤ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τόσο μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων με τέτοιο ρυθμό μάλιστα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 2%.

Αναφερόμενη στις οικονομικές προοπτικές υποστήριξε ότι θα εξαρτηθούν από την ευθυγράμμιση μεταξύ της νομισματικής πολιτικής και άλλων παραγόντων. «Βραχυπρόθεσμα, η δημοσιονομική πολιτική είναι σημαντική. Στο σημερινό περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι στοχευμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το μέλλον συνέστησε να εντείνουμε τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια. Δεύτερον, η ατζέντα «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρώπης θα είναι το κλειδί για να καταστεί η ανάπτυξη πιο ανθεκτική. Τρίτον, πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χαμηλής παραγωγικότητας της Ευρώπης ενισχύοντας την καινοτομία.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα