Χρηστικά

Έκπτωση φόρου... κατά λάθος! Παίρνουν πίσω τη φοροαπαλλαγή για ανακαινίσεις


Κουρεύεται η γενναία αύξηση της έκπτωσης φόρου για τις ανακαινίσεις ακινήτων, επειδή... κοστίζει ακριβά

Ακυρώνεται η φοροαπαλλαγή για την ανακαίνιση ακινήτων, καθώς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δεν εκτίμησε σωστά το δημοσιονομικό κόστος το οποίο αποδεικνύεται τεράστιο.

Πρόκειται για τη γενναία αύξηση της έκπτωσης φόρου για τις ανακαινίσεις ακινήτων, το ύψος της οποίας θα διπλασιάζονταν, με βάση τη διάταξη που περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Όσοι ξεκίνησαν να προγραμματίζουν ανακαινίσεις κατοικιών και γραφείων το 2024, εκμεταλλευόμενοι τις αυξημένες εκπτώσεις φόρου, βιάστηκαν και θα πρέπει να περιμένουν, τις αλλαγές που θα επιφέρει στο τελικό σχέδιο το ΥΠΕΘΟΟ.

Το αρχικό σχέδιο, όπως είναι τώρα στη διαβούλευση προβλέπει ότι οι δαπάνες για την ανακαίνιση κτιρίων από το 2024, τόσο οι οικοδομικές εργασίες όσο και το κόστος των υλικών, θα εκπίπτουν κατά 100% και έως ποσού μέχρι 16.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει, όποιος εξαντλούσε ή ξεπερνούσε το ποσό των 16.000 ευρώ σε κόστος ανακαίνισης και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων, θα είχε έκπτωση φόρου ύψους 16.000 ευρώ ή μέχρι 3.200 ευρώ για κάθε ένα από τα προσεχή πέντε χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος κάνει ανακαίνιση κτιρίου και πληρώνει φόρο εισοδήματος πάνω από 3.200 ευρώ το χρόνο, η ανακαίνιση θα είναι… δώρο από την Εφορία.

Προϋπόθεση είναι να έχουν σχετικά υψηλά εισοδήματα, στα οποία ο ετήσιος φόρος εισοδήματος θα είναι υψηλότερος από το 1/5 του συνολικού κόστους ανακαίνισης.

Στόχος της παρέμβασης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής στον χώρο των οικοδομικών επαγγελμάτων.

Παραδείγματα

Φορολογούμενος που θα ανακαινίσει το σπίτι του το 2024 και θα πληρώσει 16.000 ευρώ, θα λάβει πίσω από την Εφορία, ολόκληρο το ποσό που κατέβαλε, σε μια πενταετία, καθώς θα έχει μείωση φόρου ύψους 3.200 ευρώ κάθε χρόνο.

Αν το κόστος της ανακαίνισης είναι 10.000 ευρώ, θα μειωθεί ο φόρος εισοδήματος που θα πληρώνει κατά 2.000 ευρώ κάθε χρόνο ή συνολικά 10.000 ευρώ, στην πενταετία.

Αν το κόστος ανακαίνισης είναι 20.000 ευρώ, θα έχει μείωση φόρου ύψους 3.200 ευρώ κάθε χρόνο και συνολικά μέχρι 16.000 ευρώ.

Τι ισχύει σήμερα

Το νέο σύστημα φοροέκπτωσης για τις ανακαινίσεις είναι αισθητά πιο γεναιόδωρο από το υφιστάμενο, το οποίο έχει περιορισμούς. Ειδικότερα:

  • Εκπίπτει το 40% των δαπανών, αλλά μόνο των οικοδομικών εργασιών και εφόσον εξοφληθούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ενώ δεν εκπίπτει το κόστος των υλικών.
  • Η μέγιστη έκπτωση φτάνει μέχρι 1.600 ευρώ το χρόνο και για τέσσερα χρόνια ή έως 6.400 ευρώ συνολικά σε μια τετραετία.

Τι θα γίνει

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς εκτιμήθηκε ότι το δημοσιονομικό κόστος θα είναι τεράστιο, αφού θα εμφανιστεί η Εφορία να χρηματοδοτεί ανακαινίσεις κτιρίων, αναζητείται άλλη πιο… οικονομική λύση για τον προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο, αυτό, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου η φοροαπαλλαγή για το κόστος των ανακαινίσεων δεν θα έχει ουσιώδεις αλλαγές, σε σχέση με σήμερα. Ειδικότερα:

  • Το μέγιστο ποσό των δαπανών που θα αναγνωρίζονται θα παραμείνει στα 16.000 ευρώ εκ του οποίου θα εκπίπτει το 40%
  • Στις δαπάνες θα ενταχθεί και μέρος των υλικών αλλά η συμμετοχή τους δεν θα υπερβαίνει το 30% - 40% του συνολικού κόστους.
  • Η έκπτωση φόρου προτείνεται να αυξηθεί σε 2.000 ευρώ ετησίως, από τα 1.600 που είναι σήμερα και από 3.200 που πήγε κατά… λάθος.
  • Ο χρόνος απόσβεσης της έκπτωσης θα αυξηθεί από 4 στα 5 χρόνια.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα