Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Πόλωση και σκληρό ροκ μπροστά στην κάλπη – Το "φάντασμα" της διάσπασης


Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στα στρατόπεδα των Κασσελάκη-Αχτσιόγλου, διεξήχθη ο δεύτερος γύρος

Εν μέσω κλίματος πόλωσης και σκληρής λεκτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στα στρατόπεδα των δύο υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκης και Αχτσιόγλου ρίχνονται σήμερα στη τελική μάχη. 

Δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα, το οποίο από την επόμενη ημέρα των εκλογών θα αναζητήσει ιδεολογική κατεύθυνση, πολιτική ταυτότητα και ενότητα. Ειδικά η τελευταία τίθεται εν αμφιβόλω με τις προβλέψεις και τα σενάρια για διάσπαση-ειδικά σε περίπτωση νίκης του Κασσελάκη-να έχουν φουντώσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να είναι χωρισμένος στα δύο. Το διακύβευμα δεν αφορά μόνο στο πρόσωπο που θα αναλάβει την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εδράζεται και στη φυσιογνωμία που θα δώσει στο κόμμα την επόμενη ημέρα. Οι συστρατευόμενοι με την Εφη Αχτσιόγλου τάσσονται υπέρ της διατήρησης μιας πολιτικής γραμμής με έντονα αριστερά χαρακτηριστικά, την οποία μπορεί να υπηρετήσει και να προωθήσει ένα πρόσωπο όπως η πρώην υπουργός Εργασίας. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με πολλά κομματικά παράσημα, όπως οι Φίλης, Σκουρλέτης, Βούτσης και άλλοι δείχνουν την προτίμησή τους προς την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου.

Ο φόβος ότι είναι ένας «αλεξιπτωτιστής» με εντυπωσιακό επικοινωνιακό γκελ, αλλά ανύπαρκτη κομματική πορεία και ελάχιστη πολιτική εμπειρία θα πάρει το κόμμα, είναι υπαρκτός σύμφωνα με τα εν λόγω στελέχη.. Το «φαινόμενο» Κασσελάκη, από την άλλη πλευρά, έχει τραβήξει με το μέρος άλλα κορυφαία στελέχη όπως για παράδειγμα ο Νίκος Παππάς, που πιστεύουν στη διεύρυνση του κόμματος προς το κέντρο και εκτιμούν ότι αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση για να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας.

Τα τελευταία 24ωρα η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο υποψήφιούς και στα «μπλοκ» που τους υποστηρίζουν, χτύπησε κόκκινο. Εκατέρωθεν «βολές», σκληρές δηλώσεις και ανακοινώσεις, μια ανοιχτή ρήξη που σε τίποτα δεν θύμιζε τον πρώτο γύρο, όπου η διαδικασία κύλησε ομαλά και χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. 

Το… κρατίδιο άναψε φωτιές

Λάδι στη «φωτιά» της εσωκομματικής σύγκρουσης έριξε η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη στο ψευδοκράτος με τον όρο «κρατίδιο» Η Έφη Αχτσιόγλου Εφη κατηγόρησε τον συνυποψήφιό της για άγνοια επί των εθνικών θεμάτων, ενώ και άλλα στελέχη που πρόσκεινται υποψηφιότητά της, εξαπέλυσαν ευθείες «βολές» κατά του Κασσελάκη. Ο τελευταίος αναγνώρισε το λάθος και με σειρά αναρτήσεων και βίντεο αντεπιτέθηκε στην Αχτσιόγλου, ανεβάζοντας με τη σειρά του τους τόνους της αντιπαράθεσης

Φαβορί ο Κασσελάκης

Απόλυτης κριτής, προφανώς, είναι οι ψηφοφόροι του κόμματος, που στον πρώτο γύρο χάρισαν στον Στέφανο Κασσελάκη την πρώτη θέση και μάλιστα με διαφορά 9 ποσοστιαίων μονάδων από την Εφη Αχτσιόγλου. Ο Κασσελάκης είναι το μεγάλο φαβορί για να κόψει πρώτος το νήμα και στον δεύτερο γύρο, ενώ η αντίπαλός του θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα για να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση.

Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε και έγινε από την Real Polls για λογαριασμό του militaire.gr, δείχνει νικητή τον Στέφανο Κασσελάκη. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, το 53,7% θέλει πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη και το 38,4% την Έφη Αχτσιόγλου.

Στο ερώτημα ποιος μπορεί να ανανεώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, το 62,7% πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης και το 27,9% η Έφη Αχτσιόγλου.

Στο ερώτημα ποιος από τους δύο υποψηφίους μπορεί να αντιπαρατεθεί με επιτυχία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει 57,8 % έναντι 35,1% της Έφης Αχτσιόγλου.

Στο ερώτημα ποιος μπορεί να ξανακάνει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, η διαφορά είναι μεγάλη: Περίπου 2 στους τρεις ερωτηθέντες (62%) εκτιμά ότι με Κασσελάκη στην προεδρία ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει κυβερνώσα πολιτική δύναμη. Το 27,4% θεωρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει με την Έφη Αχτσιόγλου στην προεδρία
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα