Πολιτική

Εκλογές: Πού ποντάρει η ΝΔ, τι αλλάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ - Η στρατηγική τους


Τα πολιτικά κόμματα καταστρώνουν τα σχέδιά τους ενόψει των εκλογών στις 25 Ιουνίου - Σε πρώτο πλάνο η επικοινωνία τακτική

Τα αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο των εκλογών είναι ακόμη νωπά και υπό επεξεργασία από τα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία δρέπει τις δάφνες του θριάμβου, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές από την πανωλεθρία και το ΠΑΣΟΚ που «ψήλωσε» απότομα, επιχειρεί να διαχειριστεί την επιτυχία. 

Άπαντες, όμως, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις επόμενες και καθοριστικές εκλογές της 25ης Ιουνίου. Έτοιμοι να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους, να βελτιώσουν την επικοινωνιακή τους τακτική ή και να διατηρήσουν τη «συνταγή», εφόσον αυτή κρίνεται ως πετυχημένη.

Για τη Νέα Δημοκρατία η διατήρηση των υψηλών ποσοστών που κατέγραψε στις 25 Μαΐου και η «επισφράγιση» της αυτοδυναμίας, αποτελεί τον βασικό εκλογικό στόχο.  Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον εκτός διεκδίκησης της πρωτιάς, ωστόσο η γραμμή της ηγεσίας του κόμματος είναι ξεκάθαρη: όχι στον εφησυχασμό και στην εκλογική χαλάρωση, διατήρηση του θετικού μομέντουμ και αποφυγή λαθών, υπερβολών και αλαζονικών συμπεριφορών που μπορούν να βλάψουν το κόμμα.

Η αυτοδυναμία είναι εκπεφρασμένος στόχος και μια συντριπτική νίκη που θα φέρει 180 βουλευτές στη ΝΔ, ο μειλίχιος πόθος που εκδηλώθηκε από στελέχη όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης μετά την θριαμβευτική επικράτηση στο πρώτο γύρο. Το Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έσπευσαν να κόψουν τη φόρα όσων πανηγύριζαν… προκαταβολικά, δίνοντας το σύνθημα για ταπεινότητα και χαμηλούς τόνους. Παράλληλα η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας διαμορφώνει τη στρατηγική της ενόψει των δεύτερων εκλογών, εξάγοντας χρήσιμα και εν πολλοίς καταλυτικά συμπεράσματα από τον πρώτο γύρο.

Ο θρίαμβος της ΝΔ σε λαϊκές γειτονιές της Αθήνας αλλά και σε αντίστοιχες περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το πάνω χέρι στο παρελθόν, έφεραν χαμόγελα στη ηγεσία του κόμματος, αλλά και την ευθύνη για τη διατήρηση της ευνοϊκής αυτής συνθήκης. Ο πρωθυπουργός προγραμματίζει σειρά επισκέψεων στις εν λόγω περιοχές, προκειμένου να ενισχύσει κι άλλο τη δυναμική που καταγράφει το κόμμα του. 

Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία κοιτάζει και προς τα δεξιά της, εκεί όπου το  κόμμα «Νίκη» εκδήλωσε εντυπωσιακή δυναμική κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι η ΝΔ πρέπει να ανεβάσει κι άλλο τους ρυθμούς και τη συσπείρωσή της στη Βόρεια Ελλάδα, κόπτοντας έτσι και τη φόρα του κόμματος «Νίκη» που μεταξύ άλλων οι φήμες-πληροφορίες,  το συνδέουν με εκκλησιαστικές οργανώσεις ακόμη και μονές του Αγίου Όρους. Τυχαίο ή όχι ο κ.Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την άλλη Κυριακή το Άγιο Όρος, ενώ έκανε γνωστό ότι θα κρατήσει την έδρα στην Α Θεσσαλονίκης.

Η μαχη της Κεντροαριστεράς

Για πολλούς το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου είναι η έκβαση της μάχης στην Κεντροαριστερά, ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Η μέχρι πρότινος αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να συνέλθει από το εκλογικό σοκ και να χαράξει τη στρατηγική της ενόψει των επόμενων καλπών. Η διατήρηση της δεύτερης θέσης απέναντι στο απειλητικό ΠΑΣΟΚ και η κάλυψη της διαφοράς από τη ΝΔ είναι οι πρωταρχικοί στόχοι. 

Με νωπά τα λάθη, τις αστοχίες και τα αυτογκόλ από την προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία, ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα προχωρούν σε πολιτική και οργανωτική αναδιάταξη. Η επικοινωνία, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε κάτω από τη βάση, εξαιτίας της ασύδοτης και μη ελεγχόμενης πολυγλωσσίας των στελεχών του στα τηλεοπτικά παράθυρα και των θολών-ενίοτε και στρεβλών-μηνυμάτων που δόθηκαν στον εκλογικό κοινό, αποτελει προτεραιότητα για την Κουμουνδούρου.

Προς αυτή την κατεύθυνση όσοι θα «κοινωνούν» τα πολιτικά μηνύματα του ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέγονται από την Κουμουνδούρου (Γραφείο Τύπου) και κατά κύριο λόγο θα είναι έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη, τα οποία δεν θα «προσβάλλουν» την κομματική γραμμή.

Παράλληλα η Κουμουνδούρου θα ρίξει στη μάχη και νέα πρόσωπα, που θα ενισχύσουν την ηγετική ομάδα γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και θα φρεσκάρουν το προφίλ του κόμματος, το οποίο αυτή τη φορά θέλει να επικοινωνήσει αποτελεσματικότερα το περιεχόμενο του προγράμματός του.

Οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, μετά το ενθαρρυντικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, βλέπει και στοχεύει ψηλά, έως και τη δεύτερη θέση, την οποία θα διεκδικήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες εκτιμούν ότι το κόμμα έχει τα εχέγγυα και το πολιτικό περιεχόμενο να πείσει κι άλλους ψηφοφόρους, ότι αποτελεί το βασικό εκφραστή της Κεντροαριστεράς και τον αντιπολιτευτικό «πόλο» που θα θέσει φραγμούς στην παντοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα