Τράπεζες

Έρευνες της Εισαγγελίας για δάνεια 70 τραπεζικών στελεχών!


Δεκάδες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων συγκεκριμένης τράπεζας σε στελέχη της με ευνοϊκούς όρους ερευνούν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς που ήδη προχώρησαν σε ποινική αποτίμηση της υπόθεσης του νυν ανώτερου υπαλλήλου της Τράπεζας της Ελλάδος με την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για δάνεια που έλαβε ενόσω εργαζόταν στο υπό έλεγχο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύει το ΑΠΕ, δείχνουν ότι η υπόθεση του δανείου που έλαβε από την Εθνική Τράπεζα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος και στενός συνεργάτης του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, αποτελεί μία από τις πολλές περιπτώσεις.

Πάντως η υπόθεση έχει λάβει τεράστιες πολιτικές διαστάσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιτέθηκε εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, τονίζοντας ότι  «ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σε παλαιότερες υποθέσεις όπως του κ. Πολάκη είχε επιδείξει ακαριαία αντανακλαστικά και δεν φαίνεται να επιδεικνύει τα ίδια αντανακλαστικά σχετικά με τον συνεργάτη του τον κ. Πάσχα στον οποίο ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για θαλασσοδάνεια ύψους 800.000 ευρώ κάτι το οποίο δημιουργεί μέγιστο ηθικό ζήτημα για τον κ. Στουρνάρα».

«Είναι ένα θέμα για το οποίο αναμένουμε τις εξηγήσεις του, την δημόσια τοποθέτησή του καθώς εγείρει τεράστια ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο διοικεί σήμερα την Τράπεζα της Ελλάδας», πρόσθε ο κ Τζανακόπουλος.

Πιο επιθετικός ήταν ο αναπλ. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. «Αγαπάει ο θεός τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη. Σήμερα δημοσιεύτηκε πως ο κύριος Γιώργος Πάσχας, Επιθεωρητής Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος έχει πάρει αθροιστικά 800.000 ευρώ και δεν αποπλήρωσε ούτε μισό ευρώ», ανέφερε σε δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε: «Γεννιούνται ερωτήματα για τον κ. Στουρνάρα που έτρεξε να ελέγξει το δικό μου νόμιμο δάνειο απλά και μόνο για να με σπιλώσει. Το δεξί χέρι του κ. Στουρνάρα που είναι ο κ. Πάσχας» ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Πολάκη, «τον εκπροσωπεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, δεν πήρε χαμπάρι».

Και ο κ. Πολάκης συνέχισε: «Δεν ντρέπεται να μην τον έχει απολύσει; Να μην με έχει καλέσει να τους πάω εγώ στοιχεία για πολιτικούς που δεν αποπλήρωσαν, εταιρείες με δάνεια που δεν πληρώνουν; Δεν ντρέπεται ο κ. Στουρνάρας να είναι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος; Ευαισθησία δείχνει μόνο απέναντι σε αντιπάλους του;».

Γιώργος Πάσχας: δεν έχω δάνειο

Με δήλωσή του ο Επιθεωρητής Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Πάσχος, υποαστηρίζει ότι δεν έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την Εθνική Τράπεζα.

στη σχετική του δήλωση αναφέρει: «Σχετικά με το συκοφαντικό δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", του οποίου τα κίνητρα είναι προφανή και κατά το οποίο "βασικό στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος δεν πλήρωνε τα δάνειά του", δηλώνω ότι ουδέποτε είχα ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα και ότι επιφυλάσσομαι να ασκήσω στο ακέραιο τα νόμιμά δικαιώματά μου κατά των υπαιτίων ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας». 

Υπάρχουν άλλοι 70!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Εφετείο, που απικαλείται το ΑΠΕ, τα επίμαχα δάνεια που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των εισαγγελικών λειτουργών φθάνουν τα 70 και αφορούν στην πλειοψηφία τους τα λεγόμενα «μετοχοδάνεια» (stock options) ποσά δηλαδή που χορηγήθηκαν για αγορά μετοχών με εγγυήσεις (collateral) την αξία των εν λόγω τίτλων.

Η υπόθεση αξιολογείται ως ιδιαίτερα σοβαρή από δικαστικές πηγές γιατί αφορά ιδιαίτερα μεγάλα ποσά που κατευθύνθηκαν στο Χρηματιστήριο, ενώ από τις ελεγχόμενες χορηγήσεις σε τραπεζικούς υπαλλήλους, κάποιες φέρεται να ξεπερνούν τις 800 χιλιάδες ευρώ, ποσό που τελικώς καταλογίζεται στην περίπτωση του νυν στελέχους της ΤτΕ που πλέον είναι κατηγορούμενος.

Η δίωξη που ασκήθηκε στην υπόθεσή του, η οποία αφορά και τους συναδέλφους του στην τράπεζα που ενέκριναν και χορήγησαν τα επίμαχα ποσά από το 2007 και μετά, περιλαμβάνει το αδίκημα της απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση, απλή συνέργεια σε απιστία και ηθική αυτουργία από κοινού και κατ' εξακολούθηση καθώς τα επίμαχα δάνεια φαίνεται να μη έχουν εξοφληθεί αλλά να τίθενται συνεχώς σε ανανεώσεις ρυθμίσεων.

Διαβάστε επίσης