Πολιτική

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τροπολογία για τις offshore


Το πράσινο φως έλαβε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή η τροπολογία που απαγορεύει στα πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες.

Υπέρ ψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ (δηλώνοντας όμως επιφύλαξη σε μία παράγραφο), το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Η Ένωση Κεντρώων δηλώνει παρών, ενώ η ΝΔ έχει αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

Επισημαίνεται ότι την εν λόγω ρύθμιση έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση μετά τη θύελλα αντιδράσεων για τη ρύθμιση που περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων και επέτρεπε στους βουλευτές και τους υπουργούς να συμμετέχουν σε εταιρίες με έδρα σε χώρα του εξωτερικού. Η επίμαχη διάταξη αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το κύρος της κυβέρνησης και παρότι πήρε πίσω τη ρύθμιση άρον - άρον συνεχίζει να δέχεται πυρά και αυτό διότι η καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν προεκλογική και κυβερνητική δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα. 

Πάντως και η τροπολογία που κατατέθηκε δημιουργεί προβληματισμούς ενώ θεωρείται ότι περιέχει «γκρίζα» σημεία. Στην τροπολογία, προβλέπεται προθεσμία εξήντα ημερών για να μεταβιβάσουν τις εξωχώριες εταιρείες όσοι έχουν το σχετικό μετοχικό κεφάλαιο. Ωστόσο, έμπειροι νομικοί επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη προθεσμία δημιουργεί «μεγάλο παράθυρο» για να σπεύσουν όσοι μετέχουν σε offshore ή εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού να τις μεταβιβάσουν. Επίσης, προς διευκρίνιση παραμένει το τι εννοεί ο νομοθέτης με τον όρο «συμμετοχή στο κεφάλαιο εταιρειών» και αν στον συγκεκριμένο περιορισμό περιλαμβάνονται και οι μετοχές εισηγμένων ξένων εταιρειών. 

Σύμφωνα με την νέα διάταξη υπουργοί, βουλευτές και παρένθετα πρόσωπα όπως σύζυγοι και συγγενείς πρώτου βαθμού απαγορεύεται να μετέχουν στην διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών του εξωτερικού.

Άλλο ένα σημείο που προκαλεί ερωτηματικά είναι ότι οι παραβάτες βουλευτές και υπουργοί θα είναι... αθώοι παρότι η ρύθμιση ίσχυσε για λίγα 24ωρα, αφού στο ποινικό δίκαιο υπερισχύει ο νόμος που είναι ευμενέστερος για τον παραβάτη. 

Στην τροπολογία ορίζεται ότι: 
 
Στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους Υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους Υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, και στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσοσττα.
 
Για τα μη πολιτικά δημόσια πρόσωπα, ορίζεται απαγόρευση συμμετοχής τους σε εταιρία που εδρεύει σε χώρα "με φορολογικό σύστημα καταφανώς ελαφρύτερο έναντι του ελληνικού".
 
Συγκεκριμένα: "Στους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, στους Προέδρους, Διοικητές, Υποδιοικητές και Γενικούς Διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων, που ελέγχονται από το κράτος, καθώς επίσης στα πρόσωπα των περιπτώσεων θ' και ι' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου ως και στα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου απαγορεύεται να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι, είτε με παρένθετα πρόσωπα, στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση εταιρειών, που έχουν πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στο, φορολογικό τομέα ή σε κράτος, που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς κατά την έννοια του άρθρου 65 του ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, Α' 167) και των υπουργικών αποφάσεων, που έχουν εκδοθεί βάσει των ως άνω διατάξεων και ισχύουν κάθε φορά.
 
Ως παρένθετα πρόσωπα ορίζονται:
 
1. Οι σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοί τους και τα πρόσωπα, με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
 
2. Οι πρώτου βαθμού συγγενείς τους
 
3. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο ενεργεί, για οποιαδήποτε αιτία, για λογαριασμό ή καθ' υπόδειξη ή κατ' εντολή άλλου προσώπου, που κατέχει μία εκ των ιδιοτήτων που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου.
 
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην ΕΕ.
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις