Επιχειρήσεις

Εγκαταλείπουν το Mega οι μεγαλομέτοχοι


Οι τράπεζες λογαριάζουν ήδη διαγραφές απαιτήσεων και προβλέψεις για επισφάλειες. Οι επιλογές Βαρδινογιάννη, το δίλημμα Μπόμπολα και η αγωνία του Στ. Ψυχάρη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παρασκηνιακές διεργασίες για τη διαμόρφωση του νέου ραδιοτηλεοπτικού χάρτη και την κατανομή των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, που αποτελούν… είδος εν ανεπαρκεία, καθώς οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί, οικονομικά ισχυροί  και με πολυποίκιλες επιχειρηματικές και πολιτικές διασυνδέσεις. Παράλληλα, επιτείνεται η αβεβαιότητα όσον αφορά την επιβίωση του Mega, για την οποία περισσότερο και από τους μεγαλομετόχους του καναλιού αγωνιούν οι… πιστώτριες τράπεζες.

Προς το παρόν, κυβέρνηση, βαρόνοι των media, υποψήφιοι καναλάρχες και τράπεζες κινούνται για να διαμορφώσουν συνθήκες και όρους που θα τους διευκολύνουν στην επίτευξη των στόχων τους. Οροι του διαγωνισμού αλλάζουν, αλλεπάλληλες προσφυγές γίνονται στο ΣτΕ, οι τράπεζες πιέζουν για να διασφαλίσουν απαιτήσεις τους – οι οποίες θα καταστούν ουσιαστικά ανεπίδεκτες εισπράξεως αν κάποιο δανειοδοτημένο κανάλι δεν πάρει άδεια για να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Οι δύο από τις 4 άδειες θεωρούνται περίπου «κλεισμένες». Η μάχη ουσιαστικά δίνεται για τις άλλες δύο, τις οποίες ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τουλάχιστον 5 υποψήφιοι – χωρίς να υπολογίζεται το Mega, το οποίο δεν έχει βγει ακόμη εκτός παιχνιδιού, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

«Βαρέλι χωρίς πάτο»

Η τελευταία τροποποίηση των όρων του διαγωνισμού, που δίνει τη δυνατότητα καταβολής του τιμήματος της τηλεοπτικής άδειας σε τρεις δόσεις, αφήνει περιθώρια και για το Megaλο προβληματικό κανάλι, που οι ιδιοκτήτες του δηλώνουν ότι δεν έχει τώρα τη δυνατότητα να καταβάλει ούτε τα 3 εκατ. ευρώ της τιμής εκκίνησης του διαγωνισμού.

Προϋπόθεση για να μείνει στην κούρσα της διεκδίκησης παραμένει βέβαια η εξεύρεση λύσης για την κάλυψη των άμεσων οικονομικών του υποχρεώσεων προς τράπεζες και εργαζόμενους.  Επί πέντε μήνες οι μεγαλομέτοχοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο διάσωσης, το οποίο προϋποθέτει ότι θα εισφέρουν «ζεστό» χρήμα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η διελκυστίνδα συνεχίζεται, καθώς οι μεγαλομέτοχοι φαίνεται να έχουν πεισθεί ότι το Mega/Τηλέτυπος είναι πλέον ένα «βαρέλι χωρίς πάτο» κι ότι τα χρήματα τους θα πέσουν στον «πίθο των Δαναϊδων».

Οι τράπεζες που έχουν δώσει περί τα 115 εκατ. στο κανάλι και θέλουν να παραμείνει εν ζωή για να μπορέσουν να πάρουν πίσω τουλάχιστον ένα μέρος αυτών των δανείων (μετά από κάποια αναδιάρθρωση),  δεν βλέπουν πλέον «φως». Εχουν αρχίσει να λογαριάζουν τι διαγραφές απαιτήσεων και τι προβλέψεις για επισφάλειες θα χρειασθεί να εγγράψουν στους φετινούς ισολογισμούς τους, εάν το Mega… «τινάξει τα πέταλα».

Πάντως οι παλιοί και οι επίδοξοι νέοι καναλάρχες που είναι αποφασισμένοι να  δώσουν μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν έχουν ακόμη «ξεγράψει» το Mega. Συνεχίζουν να το υπολογίζουν ως οιονεί διεκδικητή, γνωρίζοντας ότι οι μεγαλομέτοχοί του δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη.

Το τελευταίο όπλο του ανίσχυρου

Στριμωγμένος από πολλές πλευρές, ο  Σταύρος Ψυχάρης - ο οποίος μέσω του ΔΟΛ εμφανίζεται ως δεύτερος βασικός μέτοχος - επιδιώκει παντί τρόπω να παραμείνει το Mega «εντός παιχνιδιού», ώστε να έχει ένα όπλο διαπραγμάτευσης και πίεσης.

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι προθέσεις της οικογένειας Μπόμπολα, η οποία μέσω της εκδοτικής εταιρείας «Πήγασος» («Εθνος», «Ημερησία» κλπ) εμφανίζεται νε κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό στο Mega.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φώτης Μπόμπολας είχε επιλέξει σε κάποια φάση των διαπραγματεύσεων να εγκαταλείψει το Mega και να συμμετάσχει σε άλλο επιχειρηματικό σχήμα που θα διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια. Διαπίστωσε όμως αν καταρρεύσει το Mega, οι βασικοί του μέτοχοι – συμπεριλαμβανομένου του ιδίου και της εταιρείας «Πήγασος» - δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε εταιρεία που θα εμφανισθεί στο διαγωνισμό.

Δεν έχει αυτό το πρόβλημα η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία δεν εμφανίζεται πουθενά ως μεγαλομέτοχος του Mega, αλλά συμμετέχει – ίσως και με το μεγαλύτερο ποσοστό από όλους τους μεγαλομετόχους – μέσω  αλυσίδας εταιρειών offshote και επενδυτικών χαρτοφυλακίων του εξωτερικού.

Φέρεται λοιπόν διατεθειμένη  να εγκαταλείψει το «κανάλι των εκδοτών» και να αρκεσθεί στη μία τηλεοπτική άδεια, την οποία – «βρέξει/χιονίσει» όπως λένε οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο – θα εξασφαλίσει το Star Channel.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις