Άμυνα & Διπλωματία

Στην Αγκυρα τα πρώτα τμήματα των S-400 - Ο Ερντογάν «χτυπάει ρέστα»


Ανεβάζοντας το "στοίχημα" στην παρτίδα δυνατού πόκερ με τις ΗΠΑ, η Τουρκία του Ερντογάν έκανε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, παραλαμβάνοντας τα πρώτα κομμάτια του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400, τα οποία θα συναρμολογηθούν στη συνέχεια με τη συνδρομή Ρώσων τεχνικών και στρατιωτικών. Το θερμόμετρο στις  αμερικανοτουρκιές σχέσεις ανεβαίνει  και αναμένονται τώρα οι αντιδράσεις από πλευράς Ουάσιγκτον, που θα αποτελέσουν αφετηρία νέων κινήσεων στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσημα ότι έφθασαν στη χώρα τα πρώτα "κομμάτια" των S-400  και ότι τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχισθούν οι αποστολές από τη Ρωσία.

«Η παράδοση του πρώτου φορτίου εξοπλισμού του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου στην αεροπορική βάση Μούρτεντ στην Αγκυρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας. Η παραλαβή θα συνεχισθεί τις προσεχείς ημέρες, διευκρίνισε το Διευθυντήριο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Η αεροπορική βάση ονομαζόταν Ακιντζί πριν μετονομασθεί σε Μούρτεντ. Θεωρήθηκε το αρχηγείο των πραξικοπηματιών αξιωματικών που προσπάθησαν τον Ιούλιο του 2016 να ανατρέψουν τον Ταγίπ Ερντογάν. Η 3η επέτειος της ματαίωσης του αποτυχημένου πραξικοπήματος θα εορτασθεί την Δευτέρα.

Η Τουρκία απέρριψε αυτήν την εβδομάδα την πολλοστή προειδοποίηση των ΗΠΑ σχετικά με την αγορά των ρωσικών πυραύλων, καλώντας την Ουάσινγκτον να μην λάβει μέτρα που μπορεί να βλάψουν τις διμερείς σχέσεις.

Πλέον αναμένονται οι κινήσεις κυρίως από τις ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων, καθώς η Ουάσιγκτον ανέμενε την επίσημη παραλαβή από την Τουρκία του συστήματος για προχωρήσει σε ενέργειες.

Το πρώτο ζήτημα είναι τα F-35, καθώς τα τέσσερα πρώτα που έχει παραλάβει η Τουρκία παραμένουν στις ΗΠΑ, ενώ έχει σταματήσει και η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων σε αυτά.

Παράλληλα αναμένεται το πότε θα επιβληθούν οι αμερικανικές κυρώσεις και αν θα είναι αυτές που έχει ψηφίσει η Γερουσία.

Διαβάστε επίσης