Άμυνα & Διπλωματία

Πιέζουν οι στρατηγοί τον Τραμπ για κυρώσεις στην Τουρκία


Η επίσημη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία είναι κυρώσεις στην Άγκυρα και αποπομπή από τα F-35, λόγω της επιλογής των ρωσικών αντιαεροπορικών S-400. O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόλαντ Τραμπ όμως φαίνεται να μην βιάζεται για την επιβολή κυρώσεων, αν και σχετικά ψηφίσματα έχουν περάσει από τη Γερουσία, ενώ τόσο το State Depastment όσο και από το υπουργείο Άμυνας επιμένουν στην επιβολή των κυρώσεων άμεσα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των αξιωματούχων.

Μάλιστα οι Αμερικανοί στρατιωτικοί παρουσιάζονται προβληματισμένοι και πνέουν μένεα για την τουρκική επιλογή, μετά από τόσο χρόνια συνεργασίας σε διακρατικό επίπεδο, αλλά και στους κόλπους του ΝΑΤΟ. (Η Τουρκία αξιοποιεί κάθε ευκαιρία-ΝΑΤΟϊκό σχολείο το οποίο στη συνέχεια αξιοποιεί για εθνικούς λόγους).

Οι ΗΠΑ περιμένουν να διαπιστώσουν πότε τελικά θα φτάσουν οι S-400 σε τουρκικό έδαφος και τότε να πάρουν τις τελικές αποφάσεις, αν και οι κυρώσεις που θα επιβληθούν έχουν γίνει γνωστές. 

Η Τουρκία από την πλευρά της φαίνεται πως κερδίζει χρόνο πριν τις κυρώσεις, ενώ και από την πλευρά Τραμπ επίσης δεν παρουσιάζεται βιασύνη για τις κυρώσεις.

Το δεδομένο είναι ότι Τουρκία δεν θα δει F-35 στα αεροδρόμιά της, ούτε δικά της ούτε και των άλλων χωρών αν και υπάρχει και το σενάριο αποπομπής από το πρόγραμμα, με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη έτοιμο σενάριο για τους αντικαταστάτες στον κατασκευαστικό τομέα.

Ωστόσο υπάρχει ένα ακόμη θέμα, οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που έχουν παραλάβει F-35 ή είναι σε διαδικασία αγοράς, δεν έχουν εκφραστεί ακόμη κατά της Τουρκίας για τους S-400, όμως είναι βαθύτατα προβληματισμένοι και αποφεύγουν στις ασκήσεις που συμμετέχουν με την τουρκική Πολεμική Αεροπορία σε τουρκικό έδοαφος, να στείλουν να νέα τους μαχητικά.

Διαβάστε επίσης