Χρηστικά

Εφοριακοί χωρίς σύνορα!


Ξένοι ελεγκτές θα πραγματοποιούν ελέγχους στην Ελλάδα και Έλληνες εφοριακοί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περιπτώσεις πολυεθνικής απάτης

Φορολογικούς ελέγχους και σε άλλες χώρες θα μπορούν να  πραγματοποιούν οι φορολογικοί υπάλληλοι μιας χώρας της ΕΕ, όταν πρόκειται για υπόθεση απάτης στην οποία εμπλέκονται και φορολογούμενοι άλλων χωρών.

Ο Κανονισμός που υιοθέτησε το πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών ECOFIN) δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σκληραίνει τη στάση της κατά της φορολογικής απάτης ιδιαίτερα στον τομέα του ΦΠΑ που κοστίζει ετησίως περί τα 150 δισ. ευρώ.

Οι αδυναμίες του συστήματος ΦΠΑ καθιστούν τα κράτη μέλη ευάλωτα στην απάτη, γεγονός που έχει συχνά σοβαρές συνέπειες για τα δημόσια ταμεία. Αυτό ισχύει ιδίως για τις διασυνοριακές συναλλαγές. Ένα σύνηθες σύστημα απάτης είναι αυτό του «αφανούς εμπόρου», γνωστό και ως «αλυσιδωτή απάτη», με την οποία τα αγαθά αγοράζονται και μεταπωλούνται χωρίς να καταβάλλεται ο ΦΠΑ.

Ειδικότερα, με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού εντός 20 ημερών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ερευνά μια υπόθεση στην οποία εμπλέκεται και μια εταιρεία ή ιδιώτης από τη Βουλγαρία, τότε θα μπορούν οι Έλληνες εφοριακοί να πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους στη Βουλγαρία σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Αντίστροφα, αν μια υπόθεση αφορά π.χ. την εμπλοκή ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων, τότε Γερμανοί εφοριακοί μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα και το αντίστροφο.

Ο κανονισμός φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις πλέον διαδεδομένες μορφές διασυνοριακής απάτης βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι φορολογικές διοικήσεις συνεργάζονται μεταξύ τους και με άλλους φορείς επιβολής του νόμου.

Όπως τονίζεται στη συμφωνία, η διεξαγωγή διοικητικής έρευνας είναι συχνά απαραίτητη για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, ειδικότερα όταν ο υποκείμενος στον φόρο δεν είναι εγκατεστημένος στα κράτη μέλη όπου οφείλεται ο φόρος.

Για να διασφαλισθεί η ορθή επιβολή του ΦΠΑ και να αποφευχθεί η αλληλεπικάλυψη εργασιών και ο διοικητικός φόρτος για τις φορολογικές αρχές και τις επιχειρήσεις, όταν τουλάχιστον δύο κράτη μέλη θεωρούν ότι απαιτείται διοικητική έρευνα για τα ποσά που έχει δηλώσει υποκείμενος στον φόρο που δεν είναι εγκατεστημένος στο έδαφός τους αλλά φορολογείται σε αυτό, το κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο υποκείμενος στον φόρο θα πρέπει να διεξαγάγει την έρευνα, εκτός εάν είναι σε θέση να παράσχει τις ζητηθείσες πληροφορίες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα