Χρηστικά

Εφοριακοί-ρομπότ σε καταθέσεις, εμβάσματα και πιστωτικές κάρτες!


Η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει ανατροπές στο κυνήγι της φοροδιαφυγής μέσω των έξυπνων διασταυρώσεων

Εφοριακούς - ρομπότ που θα ελέγχουν άμεσα καταθέσεις, εμβάσματα και θα ανιχνεύουν άμεσα τις ψευδείς φορολογικές δηλώσεις, περιλαμβάνει το σχέδιο της ΑΑΔΕ, για την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στην Εφορία.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, ήδη έχουν ενσωματωθεί προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης και data mining στη λειτουργία της εφορίας, ενώ υλοποιεί και έργα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την αξιοποίηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και άλλων προηγμένων εργαλείων ανάλυσης δεδομένων από τη φορολογική διοίκηση για τη διενέργεια έξυπνων διασταυρώσεων.

Ωστόσο, με το σχέδιο ηλεκτρονικού εξοπλισμού της ΑΑΔΕ και την εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Εφορία θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει φοροδιαφυγή μέσα από σύνθετες και πολύπλοκες διασταυρώσεις.
Πρόκειται για προγράμματα και εργαλεία που θα επιτρέπουν:

  1. Την ανάλυση μεγάλων συνόλων δεδομένων από διάφορες πηγές, όπως τραπεζικές συναλλαγές, ψηφιακές δημόσιες πλατφόρμες, και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  2. Την ανίχνευση συμπεριφορικών προφίλ, όπως ασυνήθιστες συναλλαγές ή μεταφορές χρημάτων και πληρωμές μέσω καρτών σε μη καταχωρημένους πωλητές, που συνδέονται συχνά με μη καταγεγραμμένη οικονομική δραστηριότητα μέσω πλατφορμών στη λεγόμενη οικονομία διαμοιρασμού.
  3. Τον εντοπισμό ανωμαλιών και ασυνήθιστων αποκλίσεων στα εισοδήματα πολιτών και επιχειρήσεων, όπως η μη αναλογία μεταξύ των εισοδηματικών πηγών και των δαπανών.

Στοχευμένοι φορο-έλεγχοι

Οι παραπάνω ηλεκτρονικές εφαρμογές φιλοδοξούν να οδηγήσουν σε πιο στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους καθώς θα είναι δυνατή:

  • Η πρόβλεψη φορολογικών παραβάσεων, με τη χρήση μοντέλων μηχανικής μάθησης για την εκτίμηση του κινδύνου φορολογικών παραβάσεων, βασιζόμενοι σε προηγούμενα μοτίβα συμπεριφοράς, που ενδέχεται να υποδεικνύουν φορολογική απάτη.
  • Η ανάπτυξη προφίλ κινδύνου για φορολογούμενους και επιχειρήσεις σχετικά με την πιθανότητα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, επιτρέποντας στις φορολογικές αρχές να αποφασίζουν, να προτεραιοποιούν και να εστιάζουν τους ελέγχους σε συγκεκριμένες ομάδες.
  • Η αξιολόγηση και η αξιοποίηση καταγγελιών των πολιτών για περιπτώσεις φοροδιαφυγής με αυτοματοποιημένο, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο και με περισσότερες δυνατότητες συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών.

Και βοήθεια στους φορολογούμενους

Συγχρόνως, τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, θα βοηθούν τους φορολογούμενους στη δήλωση φόρων και συγκεκριμένα στη συμπλήρωση των φορολογικών τους δηλώσεων, προσφέροντας εξατομικευμένη βοήθεια με ακρίβεια και ευκολία, ελαχιστοποιώντας λάθη και παραλείψεις.

Ακόμη, συστήματα ευφυών εικονικών εξυπηρετητών θα παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη στους φορολογούμενους για τη συμμόρφωσή τους με τους φορολογικούς κανόνες, διευκολύνοντας την συμμόρφωση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα