Αγορές

Εφιάλτης στις αγορές: Καταρρέουν πετρέλαιο και μετοχές, στροφή στα ισχυρά ομόλογα


Κορονοϊός και πόλεμος Σ. Αραβίας - Ρωσίας στην αγορά πετρελαίου στέλνουν φέρνουν τη χειρότερη αναταραχή από το 2008

Μια εφιαλτική ημέρα είναι η σημερινή για τις αγορές, που γυρίζει πίσω το χρόνο στη μεγάλη κρίση του 2008 – 2009, καθώς οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση λόγω της επιδημίας του κορονοϊού δημιουργούν «τοξικό» μείγμα με τον πόλεμο που κήρυξε η Σαουδική Αραβία στην Ρωσία στην αγορά πετρελαίου και προκαλούν μαζική κίνηση διεθνών κεφαλαίων σε ασφαλή καταφύγια και κατάρρευση των χρηματιστηριακών δεικτών σε όλο τον κόσμο.

Η διεθνής εξάπλωση της επιδημίας του κοροναϊού οδηγεί σε όλο και πιο ζοφερές προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Moody’s έκοψε και πάλι, για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στις οικονομίες του G20, κατά 0,3% σε 2,1%, ενώ κατήρτισε και χειρότερο σενάριο, βάσει του οποίου ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να «γκρεμισθεί» στο 1,4%.

Την ίδια ώρα, ο πόλεμος που κήρυξε η Σ. Αραβία στην Ρωσία μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενημερώνοντας την αγορά πετρελαίου ότι θα αυξήσει την παραγωγή έως και κατά 20% και θα προσφέρει τεράστιες εκπτώσεις έναντι του μπρεντ έχει βυθίσει στο χάος την αγορά πετρελαίου, προκαλώντας αλυσιδωτές παρενέργειες στα χρηματιστήρια και την αγορά χρήματος.

Οι αριθμοί που προκύπτουν από τις σημερινές συναλλαγές είναι αποκαρδιωτικοί:

  • Το μπρεντ σημείωσε νωρίς απώλειες πάνω από 30%, που μπορούν να συγκριθούν μόνο με την πτώση επί ημερών πολέμου στον Περσικό, το 1991, ενώ αργότερα περιόρισε την πτώση, σε ποσοστό που ξεπερνά το 20%. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι από τα 36 δολ. σήμερα, το μπρεντ μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 20 δολ., καθώς ο πόλεμος των δύο ισχυρών «παικτών» της παγκόσμιας αγοράς θα αργήσει να τελειώσει.
  • Μετά τη μεγάλη πτώση στην Ασία, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λειτουργούν σε συνθήκες κραχ, με τον ευρύ δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 7%. Στην Αθήνα, οι απώλειες πλησίαζαν το 12%, λίγο μετά τις 16.00, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κοντά στις 600 μονάδες.
  •  Εξίσου δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Νέα Υόρκη, όπου τα futures των βασικών δεικτών έχαναν σχεδόν 8% πριν το άνοιγμα των συναλλαγών, προκαλώντας προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης, ενώ στο άνοιγμα των συναλλαγών στην spot αγορά ο δείκτης S&P 500 έχανε σχεδόν 6%.
  • Η μαζική στροφή κεφαλαίων σε ασφαλή καταφύγια έχει συμπιέσει στο -0,90% την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου, ενώ του ελληνικού δεκαετούς κινείται έντονα ανοδικά, προς το 1,90%, ενώ μόλις πρόσφατα βρισκόταν στο 0,90%. Το 10ετές αμερικανικό ομόλογο, ο ασφαλέστερος τίτλος της διεθνούς αγοράς, έχει απόδοση σήμερα χαμηλότερη από 0,50%, με μια ημερήσια πτώση της τάξεως του 30%, σε ιστορικό χαμηλό, καθώς η αγορά προεξοφλεί ότι σύντομα η Fed θα υποχρεωθεί να μηδενίσει το βασικό επιτόκιο του δολαρίου.
Διαβάστε επίσης