Διεθνή

Ε.Ε: Δεν θα πληρωθεί σε ρούβλια το φυσικό αέριο – Ποιο είναι το ευρωπαϊκό plan b


Ο οικονομικός - ενεργειακός πόλεμος Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την απειλή της Μόσχας να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου, εάν δεν πληρωθεί σε ρούβλια. Οι Βρυξέλλες επιχειρούν να δώσουν μια ενιαία απορριπτική απάντηση προς το Κρεμλίνο και αυτό επαναδιατύπωσαν σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο καλύπτει το Sin.

Παρά το γεγονός ότι η Ουγγαρία του Ορμπαν διαχώρισε τη θέση της από την ΕΕ, ενώ και άλλες χώρες αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για πληρωμή σε ρούβλια, αν τους ζητηθεί από τη Ρωσία, Σχοινάς και Σίμσον εκτιμούν ότι το μέτωπο που θα δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αρραγές. «Κανένας δεν θα πληρώσει σε ρούβλια όταν τα συμβόλαια του επιτρέπουν να πληρώσουν σε ευρώ. Όσον αφορά τις απειλές της ρωσικής πλευράς για διακοπή της παροχής, όταν το 40% με 45% των εσόδων της είναι από το αέριο, δεν ξέρω κατά πόσο είναι απειλή. Είναι σαν να πυροβολείς τα πόδια σου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μείζον ζήτημα προφανώς αποτελεί η ενεργειακή επάρκεια που έχει η Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπίσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες το ενδεχόμενο κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία. Η Εσθονή Επίτροπος κ.Σίμσον εμφανίστηκε καθησυχαστική αναφορικά με το plan b της Ευρώπης, το οποίο βασίζεται κυρίως στα πρόσθετα φορτία υγροποιημένου αερίου.

«Έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης αν κοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο. Έχουμε λάβει υπόψη μας και τις χώρες οι οποίες δεν έχουν τερματικούς σταθμούς LNG ή διασυνδέσεις.  Για την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχει αρκετό αέριο αποθηκευμένο κι επιπλέον η κατανάλωση είναι χαμηλή. Για το χειμώνα έχουμε ζητήσει από τα κράτη – μέλη να αποθηκεύσουν αέριο», τόνισε χαρακτηριστικά η κ.Σίμσον.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα