Διεθνή

«Βόμβα» Όρμπαν στην ΕΕ – Η Ουγγαρία θα πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο


Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να συγκροτήσει ένα ενιαίο μέτωπο στον ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία και να στείλει μια κοινή απορριπτική απάντηση στο αίτημα της Μόσχας για πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, η Ουγγαρία τινάζει στον αέρα τον σχεδιασμό των Βρυξελλών.

Ο Βίκτορ Ορμπαν, που ούτως ή άλλως  αποτελεί «μαύρο πρόβατο» στις Βρυξέλλες και σε πολλές περιπτώσεις δεν ακολουθεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες, κάνει «αντάρτικο» και στο μείζον θέμα του φυσικού αερίου. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε στο Reuters πως η χώρα του θα πληρώσει σε ρούβλια, αν της το ζητήσει η Μόσχα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πίτερ Σίγιαρτο, ο οποίος τόνισε ότι οι αρχές της ΕΕ δεν έχουν «κανένα ρόλο» να διαδραματίσουν στη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία, η οποία βασίζεται σε διμερή σύμβαση μεταξύ μονάδων της ουγγρικής κρατικής MVM και της Gazprom.

Ξεκάθαρα, λοιπόν, η Ουγγαρία διαχωρίζει τη θέση της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ και άλλες χώρες όπως η Σλοβακία που ενεργειακά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο πληρωμής του φυσικού αερίου σε ρούβλια.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα