Αγορές

Εδωσε "υποσχέσεις" το χρηματιστήριο


Συντηρούνται οι προσδοκίες στο ΧΑ, που έδωσε και σήμερα ενδείξεις αντοχών και ανοδικής δυναμικής, κλείνοντας στα υψηλά ημέρας με μικρά κέρδη. Ομως η συνέχεια θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το κλίμα που θα  διαμορφωθεί διεθνώς, υπό την επίδραση των εξελίξεων στα μέτωπα του Brexit  και της Συρίας.

Την ώρα που έκλεινε η συνεδρίαση του ΧΑ,  η εικόνα άρχισε να επιδεινώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και  στη Wall Street, καθώς εδραιωνόταν η εντύπωση ότι η συμφωνία για το Brexit δεν πρόκειται να πάρει ψήφο έγκρισης από τη βρετανική Βουλή.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο η συναλλακτική κίνηση ήταν εξαιρετικά υποτονική και ο τζίρος ισχνός (μόλις 36,7 εκατ. ευρώ), καθώς  τα ξένα χαρτοφυλάκια παρέμειναν αδρανή, τηρώντας στάση αναμονής.

Ανασταλτικός παράγοντας και το σημερινό κλείσιμο των συμβολαίων Οκτωβρίου στα Παράγωγα,  που «απελευθέρωσε δυνάμεις και μπορεί να αποτελέσει αφετηρία διαμόρφωσης βραχυχρόνιας τάσης.

 Η αγορά δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα μηνύματα από τη Ν. Υόρκη, όπου ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Γ. Ζαββός παρουσιάζουν στη διεθνή επενδυτική κοινότητα το σχέδιο «Ηρακλής» για την ταχεία μείωση των κόκκινων δανείων.

Καλύτερη εικόνα διαμορφώθηκε στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς υποχωρούσε κατά 6,5 μονάδες βάσης στο 1,35%, ενώ του 5ετούς πήγε 0,63%, περίπου 3,5 μονάδες χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι δείκτες κινήθηκαν με διακυμάνσεις, παίρνοντας ανοδική κατεύθυνση μετά το κλείσιμο των Παραγώγων. Τερμάτισαν στα απόλυτα υψηλά ημέρας, δίνοντας "υποσχέσεις για τη συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 862,58 μονάδες με άνοδο 0,38%.
 Ο  FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,52%, κλείνοντας στις 2.146,38 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά -0,54% και ανακάμπτοντας τερμάτισε στο +0,60%. Eurobank +1,2%,  Alpha Bank +0,6%, Τρ. Ελλάδος -0,3%,  Peirai;vw +0,3%. Amet;ablhth h Εθνική, sτο κόκκινο μόνο η Attica Bank (-1,3%).

 Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips ξεχώρισν  Φουρλής +1,5%, ΔΕΗ και Τιτάν +1,3%, Jumbo +1,2%,  Coca-Cola +0,9%.

Στον αντίποδα ΕΛΠΕ -1,7%, Βιοχάλκο -0,5%, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ -0,2%.).

Διαβάστε επίσης