Οικονομία

EBRD για ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη 2,3% το 2024 και 2,6% το 2025


Σε αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Η ΕΒRD επισημαίνει στην έκθεσή της  «Regional Economic Prospects, May 2024», ότι ο ρυθμός ανάπτυξης την τρέχουσα χρονιά θα διαμορφωθεί στο 2,3% το 2024% και στο 2,6% το 2025.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, έπειτα από μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία το 2021 και το 2022, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 2% το 2023, αν και εξακολουθεί να υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

Παράλληλα, τόσο η ιδιωτική, όσο και η δημόσια κατανάλωση, αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2%, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4% και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,7%, υπερβαίνοντας την αύξηση των εισαγωγών (2,1%).

Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα και στα δημοσιονομικά της επιτεύγματα. Χαρακτηριστικά σημειώνουν ότι «ο προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ το 2023 και οι δημοσιονομικές προοπτικές εκτιμάται ότι είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του υφιστάμενου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο επανενεργοποιείται από το 2024».

Η EBRD αναφέρεται στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και σχετίζονται με πιθανές καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και με πιθανές αδυναμίες σε βασικές εξαγωγικές αγορές και χώρες προέλευσης του τουρισμού.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις