Διεθνή

Δυσοίωνες προβλέψεις για τις παγκόσμιες αγορές το 2023 – Έρευνα του Bloomberg


Μεγάλη έρευνα του Βloomberg στην οποία συμμετέχουν αναλυτές από 22 κορυφαίους επενδυτικούς οίκους, συμφωνεί και τρόπον τινά «πιστοποιεί» τα συμπεράσματα που έχουν εξάγει προηγούμενες μελέτες, αναφορικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και των αγορών του 2023. Η εικόνα που σκιαγραφείται για τις αγορές- σ’ αυτές επικεντρώνεται η μελέτη, είναι μαύρη και απαισιόδοξη.

Οι αναλυτές κορυφαίων οίκων όπως οι JP Morgan, Goldman Sachs και Morgan Stanley εκτιμούν ΗΠΑ και Ευρωζώνη δεν αποφύγουν την ύφεση την τρέχουσα χρονιά. Βλέπουν ότι οι μετοχές θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και οι επενδυτές θα συνεχίσουν να «ματώνουν». Για τους αναλυτές, κύρια αιτία για την πτωτική πορεία των αγορών και μετοχών, είναι η επιμονή των Κεντρικών Τραπεζών να αυξάνουν τα επιτόκιά τους, προκειμένου να συγκρατήσουν και μειώσουν τον πληθωρισμό. 

Επίσης οι αναλυτές στέκονται ιδιαιτέρως στους γεωπολιτικούς παράγοντες που δύναται να επηρεάσουν αρνητικά και το 2023 τις αγορές και τις μετοχές, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνέχιση της ενεργειακής κρίσης, κυρίως στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας που αφορούν την οικονομία των ΗΠΑ, αυτή θα ανακάμψει το β’ εξάμηνο του έτους, όταν η Fed σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκιά της. Υπογραμμίζεται, όμως, πώς και αυτή η ανάκαμψη θα αποδειχθεί περιορισμένη.

Σ’ ο,τι αφορά στις αγορές η μέση εκτίμηση των αναλυτών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης θα καταγράψει αύξηση την τρέχουσα χρονιά. Στη Wall Street το δυσμενές σενάριο για τον δείκτη S&P 500 προβλέπει «βουτιά» 11%, ενώ το βασικό αύξηση της τάξης του 7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα