Διεθνή

Δυσοίωνες οι προβλέψεις της Moody's για Τουρκία


Παρότι οι μειώσεις φόρων στην Τουρκία μπορεί να δώσουν μια προσωρινή ώθηση στην κατανάλωση, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, σύμφωνα με την Moody's, το αποτέλεσμα θα είναι πιστωτικά αρνητικό και θα οδηγήσει νέα πτώση της τουρκικής λίρας.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, στις 31 Οκτωβρίου, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας ανακοίνωσε μεγάλες φορολογικές μειώσεις σε μια σειρά αγαθών, που θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, ωστόσο,  όπως μεταδίδει το liberal.gr, ίσως επιβραδύνει την μακροοικονομική επανεξισορρόπηση της Τουρκίας. Με βάση τους κινδύνους αυτούς, οι φορολογικές μειώσεις θα μπορούσαν να επαναφέρουν τη λίρα σε μια πτωτική πορεία ως προς την συναλλαγματική ισοτιμία της, τροφοδοτώντας την ήδη ισχυρή πληθωριστική πίεση αντί να τη μειώνουν, σε αντίθεση απ' ό,τι επιδιώκουν οι Αρχές της Τουρκίας.

Οι φορο-ελαφρύνσεις θα ισχύσουν για ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε κάποια αυτοκίνητα και λευκά είδη.

Στην Τουρκία, ο πληθωρισμός έφτασε το 25% περίπου τον Σεπτέμβριο και παρότι οι μειώσεις θα μειώσουν τον πληθωρισμό που προκύπτει από τα παραπάνω προϊόντα πχ, τους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με την Moody's, είναι πολύ δύσκολο να επηρεάσουν σημαντικά τη σταθεροποίηση ή μείωση του γενικού ρυθμού του πληθωρισμού.

Διαβάστε επίσης