Οικονομία

Δύσκολη «εξίσωση» με πληθωρισμό, επιτόκια και ανάπτυξη


 Ο πληθωρισμός υποχωρεί αλλά με ρυθμό πολύ πιό αργό απ' ό,τι θα ήθελαν οι κεντρικές τράπεζες, τα επιτόκια παραμένουν στα ύψη και η προοπτική αποκλιμάκωσης τους απομακρύνεται,  η κινέζικη ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας αρχίζει να... “χάνει λάδια”, η γερμανική οικονομία βραδυπορεί, φρενάροντας και τις άλλες ευρωπαϊκές.

Τι θα βγάλει η δύσκολη “εξίσωση” πληθωρισμός-επιτόκια-ανάπτυξη; Κεντρικές τράπεζες,κυβερνήσεις και διεθνείς οίκοι δεν έχουν πειστική απάντηση,ούτε καν σαφή πρόβλεψη. Οι αγορές ανησυχούν και κινούνται “ψηλαφίζοντας” ενδείξεις, αντικρουόμενες εκτιμήσεις και αβέβαιες προοπτικές.

Η μεταβλητότητα είναι έντονη τις τελευταίες εβδομάδες στα χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων. Οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης κινούνται χωρίς κατεύθυνση, στη Wall Street οι μεταστροφές είναι καθημερινό φαινόμενο, τα κρατικά ομόλογα  βρίσκονται στην πρέσα. Οι αποδόσεις των αμερικανικών προσεγγίζουν τα υψηλά 20ετίας, των γερμανικών ανεβαίνουν σταδιακά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ελληνικές μετοχές και ομόλογα

Η μινι-αναταραχή επηρεάζει βέβαια το ελληνικό χρηματιστήριο και την πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Μετά τον πολύμηνο “ενθουσιασμό” και το αγοραστικό ενδιαφέρον που προκάλεσε η προοπτική απόκτησης επενδυτικής βαθμίδα,  οι εισροές ξένων κεφαλαίων έχουν περιοριστεί. Οι διαχειριστές διεθνών χαρτοφυλακίων είναι τώρα περισσότερο επιφυλακτικοί και έχουν περιορίσει τις κινήσεις τους, όπως δείχνει η συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου στο ΧΑ.

Η επιφυλακτικότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο και στις διεθνείς αγορές. Αντικείμενα προβληματισμού η πορεία του πληθωρισμού, η προοπτική διατήρησης των επιτοκίων επί πολύ καιρό στα τωρινά υψηλά επίπεδα, οι επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας και τα αδύνατα σημεία της που βγαίνουν τώρα στην επιφάνεια.'

Στο παζλ προστίθενται  οι ενδείξεις για την κατάσταση και τη δυναμική της γερμανικής οικονομίας, που θα επηρεάσει αναπόφευκτα τη συνολικής πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και πολλών επιχειρηματικών κλάδων στη γηραιά ήπειρο.

Ο φόβος της ύφεσης

Πολλοί αναλυτές έχουν μείνει στην άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια θα επηρεάσουν την ανάπτυξη, αυξάνοντας τις πιθανότητες ύφεσης το επόμενο έτος. Ένα τέτοιο σενάριο θα ανάγκαζε θεωρητικά την Fed και την ΕΚΤ να μειώσουν τα επιτόκια, οδηγώντας χαμηλότερα και τις αποδόσεις των ομολόγων.

Προς το παρόν αυτή η προοπτική δεν επιβεβαιώνεται. Η αμερικανική οικονομία δείχνει αρκετό δυναμισμό, δίνοντας στην Fed τα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση του κόστους χρήματος. Η οικονομία της Ευρωζώνης δεν δείχνει τόσο ισχυρή, αλλά η ΕΚΤ και τα “γεράκια” της επιμένουν ότι δεν υπάρχει άλλο όπλο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού πέρα από τα επιτόκια.

Το χρήμα μπορεί να γίνει ακριβότερο

Μιλώντας προχθές στο ετήσιο συνέδριο του Τζάκσον Χολ, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δεν προσπάθησε καν να καθησυχάσει τις αγορές. Αντίθετα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο όχι μόνον να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια, αλλά και να παραμείνουν σ' αυτά τα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η τοποθέτηση του επέτεινε  τους φόβους ότι τα επιτόκια μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη και να οδηγήσουν σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.

Την τελευταία διετία οι αγορές έχουν ποντάρει πολλές φορές σ' αυτή την προοπτική, αλλά έχασαν το στοίχημα. Τώρα πολλές τράπεζες έχουν αντιστρέψει τις αρχικές εκτιμήσεις για ύφεση στο δ' τρίμηνο του 2023.

Οι προοπτικές στο ΧΑ

Οι εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων και τις μελλοντικές επιδόσεις της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας επηρεάζουν εμμέσως την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τις επιδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Ομως, πολλοί διεθνείς οίκοι εξακολουθούν να βλέπουν υπό διαφορετικό πρίσμα την ελληνική αγορά, εστιάζοντας  στις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων, στην εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας και στην προοπτική αναβάθμισης της σε επενδυτική βαθμίδα.
Αυτό δίνει ένα βαθμό αυτονομίας στο ελληνικό χρηματιστήριο, που μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα