Οικονομία

Πάουελ: Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων


«Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις επιτοκίων αν χρειαστεί», όπως έκανε γνωστό ο κεντρικός τραπεζίτης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζερόμ Πάουελ, στην ομιλία του στο συνέδριο του Τζάκσον Χολ.

Ο διοικητής της Fed τόνισε ότι παραμένει πολύ υψηλός ο πληθωρισμός, σημειώνοντας ότι ο δρόμος για τον περιορισμό του είναι μακρύς, ακόμη και μετά τα πρόσφατα ευνοϊκά μακροοικονομικά στοιχεία. 

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι η Federal Reserve δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της ως προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αυξάνοντας την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στις τιμές ή η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίσει να αποδεικνύεται πιο εύρωστη από το αναμενόμενο.

O Πάουελ αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί για την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο στο 2% της Fed.

«Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από την κορύφωσή του - μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη - παραμένει πολύ υψηλός», είπε και συμπλήρωσε πως «είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω, προς τον στόχο μας».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα «προχωρήσει προσεκτικά, καθώς αποφασίζουμε εάν θα κάνουμε περαιτέρω σύσφιξη ή, αντ' αυτού, θα διατηρήσουμε σταθερό το επιτόκιο πολιτικής και θα περιμένουμε περαιτέρω στοιχεία».

Ο  Πάουελ επισήμανε ότι οι πλήρεις επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων επιτοκίων δεν έχουν ακόμη γίνει εμφανείς και πιθανότατα υπάρχει «σημαντική περαιτέρω οπισθοδρόμηση», υπογραμμίζοντας ότι η Fed είναι υπερβολικά επικεντρωμένη στον ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό.

«Πρόσθετες ενδείξεις για επίμονη ανάπτυξη, πάνω από την τάση, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την περαιτέρω πρόοδο στον πληθωρισμό και θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», τόνισε ο επικεφαλής της Fed, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει σημαντικό περαιτέρω έδαφος να καλυφθεί ώστε να επιστρέψουμε στη σταθερότητα των τιμών».

Ο Πάουελ είπε ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο θα απαιτούσε όχι μόνο μια περίοδο «οικονομικής ανάπτυξης κάτω της τάσης», αλλά και «κάποια άμβλυνση των συνθηκών της αγοράς εργασίας».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα