Τράπεζες

Δύο τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων 12 δισ. από την Alpha Bank


Μετά το πρόσκαιρο – λόγω πανδημίας - “πάγωμα” στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, η Alpha Bank επιταχύνει πάλι τις κινήσεις με στόχο τη μείωση των NPEs:

  • Σήμερα-αύριο αναμένεται να ανακοινώσει συμφωνία για την πώληση στην Fortress-DoValue του χαρτοφυλακίου Neptune με συνολικέςαπαιτήσεις 1,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα προσεγγίζει το 22%.
  • Τη Δευτέρα θα λάβει προσφορές των ενδιαφερομένων για την μέγα-τιτλοποίηση Galaxy (10 δισ. ευρώ) και την πώληση της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal, στην οποία θα ανατεθεί η διαχείριση όλων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας.

 Το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε τιτλοποίηση δανείων συνολικού ποσού 12 δισ. ευρώ, προσαρμόσθηκε στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και είναι μικρότερο.

Το πακέτο Galaxy αποτελείται κυρίως από μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής (στεγαστικά, καταναλωτικά, πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων) που έχουν εμπράγματες διασφαλίσεις. Η ύπαρξη σημαντικών εξασφαλίσεων εκτιμάται ότι θα καταστήσει ελκυστικότερο το τιτλοποιούμενο πακέτο και θα οδηγήσει στην επίτευξη ικανοποιητικού τιμήματος. Ετσι η ζημία που θα εγγράψει η τράπεζα δεν θα είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι είχε αρχικά υπολογισθεί, πριν τα δεδομένα της αγοράς αλλάξουν επί τα χείρω λόγω της πανδημίας.

Εναντι των τιτλοποιούμενων απαιτήσεων θα εκδοθούν ομολογίες τριών κατηγοριών. Η τράπεζα θα κρατήσει τις ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior note) και το 5% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης. Το υπόλοιπο 95% θα μεταβιβασθεί στον προτιμητέο επενδυτή.

Ο επενδυτής θα εξαγοράσει επίσης το 80% της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων  Cepal, η οποία με 10ετή σύμβαση θα αναλάβει τη διαχείριση όλων των NPEs της Alpha  στην ελληνική αγορά. Η τράπεζα κατείχε το 40% της Cepal, αλλά συμφώνησε να εξαγοράσει το υπόλοιπο 60% από την Canterbridge, ώστε να μπορέσει εν συνεχεία να πουλήσει πλειοψηφικό πακέτο.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης απόσχιση και εισφορά στη Cepal του κλάδου διαχείρισης NPEs της τράπεζας.
Μαζί με τον κλάδο θα μεταφερθούν στη Cepal - εφόσον συναινέσουν, οι 800 εργαζόμενοι της εσωτερικής διεύθυνσης διαχείρισης NPEs. Στόχος της τράπεζας είναι να μετακινηθούν όλοι οι εργαζόμενοι, με πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Διαβάστε επίσης