Τράπεζες

Alpha Bank: Επανεκκίνηση για τιτλοποιήσεις, διαχείριση NPEs, πώληση της Cepal


Μετά το πρόσκαιρο – λόγω πανδημίας - “πάγωμα”κινήσεων στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, η Alpha Bank επανεκκινεί τις διαδικασίες για την μέγα-τιτλοποίηση Galaxy και την πώληση της  θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal, στην οποία θα ανατεθεί η διαχείριση όλων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας.

Το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε τιτλοποίηση δανείων συνολικού ποσού 12 δισ. ευρώ, διαφοροποιείται εν μέρει προσαρμοζόμενο στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Οπως  γνωστοποίησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων α' τριμήνου, η τιτλοποίηση θα είναι μικρότερη και θα περιλαμβάνει απαιτήσεις συνολικού ποσού 7,6-10 δισ. ευρώ.

Το πακέτο θα αποτελείται κυρίως από μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής (στεγαστικά, καταναλωτικά, πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων) που έχουν εμπράγματες διασφαλίσεις. Η ύπαρξη σημαντικών εξασφαλίσεων εκτιμάται ότι θα καταστήσει ελκυστικότερο το τιτλοποιούμενο πακέτο και θα οδηγήσει στην επίτευξη ικανοποιητικού τιμήματος. Ετσι η ζημία που θα εγγράψει η τράπεζα δεν θα είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι είχε αρχικά υπολογισθεί, πριν τα δεδομένα της αγοράς αλλάξουν επί τα χείρω λόγω της πανδημίας.

Εναντι των τιτλοποιήσεων απαιτήσεων θα εκδοθούν ομολογίες τριών κατηγοριών. Η τράπεζα θα κρατήσει τις ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior note) και το 5% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης. Το υπόλοιπο 95% θα μεταβιβασθεί στον προτιμητέο επενδυτή.

Ο επενδυτής θα εξαγοράσει επίσης το 80% της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων  Cepal, η οποία με 10ετή σύμβαση θα αναλάβει τη διαχείριση όλων των NPEs της Alpha  στην ελληνική αγορά. Η τράπεζα κατέχει τώρα το 40% της Cepal, αλλά έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει το υπόλοιπο 60% από την Canterbridge,  ώστε να μπορέσει εν συνεχεία να πουλήσει πλειοψηφικό πακέτο.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης απόσχιση και εισφορά στη Cepal του κλάδου διαχείρισης NPEs της τράπεζας.
Μαζί με τον κλάδο θα μεταφερθούν στη Cepal - εφόσον συναινέσουν, οι 800 εργαζόμενοι της εσωτερικής διεύθυνσης διαχείρισης NPEs. Στόχος της τράπεζας είναι να μετακινηθούν όλοι οι εργαζόμενοι, με πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Διαβάστε επίσης